Stamceller botar artros

Knäna svullnar och fingrarna stelnar. Artros drabbar varannan människa. Med hjälp av stamceller har forskare nu lyckats återskapa både vittrande brosk och skadat skelett.

En av 20 vuxna har just nu symptom på artros.

© Shutterstock

Inflammationen härjar fritt och den sista resten av brosk i stort sett är borta, vilket ger en knastrande känsla i knäet vid minsta rörelse. Runt om i världen är hundratals miljoner människor drabbade av artros.

Men nu har australiska forskare från Melbourne Stemcell Centre bromsat sjukdomens framfart med hjälp av stamceller.

Botemedlet gömmer sig i kroppsfett

I det australiska försöket deltog 30 patienter med artros i knäna. Deltagarna delades upp i två grupper; den ena behandlades med stamceller, medan den andra fick en placebobehandling.

Artros förstör brosk och skeletter i leden (till höger). Till vänster ser du ett normalt fungerande knä.

© Henning Dalhoff

Stamceller är en celltyp som potentiellt kan utvecklas till vilken cell som helst i kroppen. I försöket tog forskarna ut celler från patienternas eget fett. Fettstamceller från patienten är inte lätta att plocka ut, men de minskar risken för att kroppen ska stöta bort stamcellerna.

Deltagare kontrollerades efter ett år

Forskarna isolerade stamcellerna från fettet och satte in dem i en speciell mall, där de kunde delas innan de injicerades i knäet. Där utvecklades stamcellerna till broskceller.

Behandlingen reparerade den förstörda vävnaden och dämpade inflammationen, så att det nya brosket inte förstördes omedelbart.

Sedan dess har forskarna upprepat försöket på 40 patienter för att undersöka långtidsverkan.

Efter ett år MRI-skannades patienternas knän och det visade sig att sjukdomens förödelse inte hade återvänt och att brosket – som hos en del hade försvunnit helt – hade börjat att växa tillbaka igen.