Masker av medicinsk standard, exempelvis FFP3 eller N95, fångar i hög utsträckning coronavirus från luften. Den sortens masker täcker både mun och näsa, samt sluter helt tätt mot ansiktet. De kallas även andningsskydd.
Corona är dock inte – som andra sjukdomar kan vara – luftburet, så själva viruset svävar inte runt och infekterar människor. Däremot finns coronaviruset i så kallade aerosoler; mikroskopiska droppar kroppsvätska i form av slem eller snor. Luften fylls kortvarigt med sådana aerosoler när en sjuk person hostar eller nyser.
Rätt använda kan andningsskydd av god kvalitet förhindra att virus i form av aerosoler kommer in i kroppen genom luftvägarna.
Masker ger falsk trygghet
För de flesta ger maskerna och andningsskydden – även de som håller medicinsk standard – emellertid bara en falsk känsla av trygghet.
För det första kan coronaviruset komma in i kroppen på flera andra sätt än via inandning, vilket är det masken skyddar mot. Det sker exempelvis via ytor, som en sjuk person har vidrört och kontaminerat med viruset. Eller ytor där det har landat mikroskopiska aerosoldroppar. När andra vidrör ytan plockar de upp viruset på händerna och för det vidare in i kroppen när de vidrör ansiktet.
Det är därför hälsomyndigheter nu uppmanar oss att ofta tvätta händerna eller använda handsprit för grundlig rengöring.