Shutterstock

Skyddar ansiktsmasker mot coronaviruset?

Masker måste hålla en viss medicinteknisk standard för att skydda mot coronaviruset. De du kan köpa i vanliga affärer eller på nätet håller sällan måttet – och kan i värsta fall hjälpa till att sprida smittan, om de används felaktigt.

Masker av medicinsk standard, exempelvis FFP3 eller N95, fångar i hög utsträckning coronavirus från luften. Den sortens masker täcker både mun och näsa, samt sluter helt tätt mot ansiktet. De kallas även andningsskydd.

Corona är dock inte – som andra sjukdomar kan vara – luftburet, så själva viruset svävar inte runt och infekterar människor. Däremot finns coronaviruset i så kallade aerosoler; mikroskopiska droppar kroppsvätska i form av slem eller snor. Luften fylls kortvarigt med sådana aerosoler när en sjuk person hostar eller nyser.

Rätt använda kan andningsskydd av god kvalitet förhindra att virus i form av aerosoler kommer in i kroppen genom luftvägarna.

Masker ger falsk trygghet

För de flesta ger maskerna och andningsskydden – även de som håller medicinsk standard – emellertid bara en falsk känsla av trygghet.

För det första kan coronaviruset komma in i kroppen på flera andra sätt än via inandning, vilket är det masken skyddar mot. Det sker exempelvis via ytor, som en sjuk person har vidrört och kontaminerat med viruset. Eller ytor där det har landat mikroskopiska aerosoldroppar. När andra vidrör ytan plockar de upp viruset på händerna och för det vidare in i kroppen när de vidrör ansiktet.

Det är därför hälsomyndigheter nu uppmanar oss att ofta tvätta händerna eller använda handsprit för grundlig rengöring.

För det andra kan coronaviruset komma in i kroppen genom ögonen, där cellerna – till skillnad från huden – är levande och därmed genomträngliga för ett virus som landar på dem. Det är därför personal som har nära kontakt med sjuka i exempelvis Kina bär något som liknar dykglasögon.

Slutligen måste även andningsskydd av medicinsk standard användas helt korrekt för att fylla någon funktion. Det visade bland annat utbrottet av coronavirusets kusin, SARS, under 2002 och 2003. Då smittades sjukvårdspersonalen trots att bar skydd enligt konstens alla regler.

Det visade sig att de inte hade fått lära sig hur maskerna skulle avlägsnas efter användning. De tog bara tag i dem, rev dem av sig och kastade bort dem. Därmed fångade de viruspartiklarna på maskens utsida på händerna och infekterade sig själva den vägen.

WHO rekommenderar endast masker till sjuka och vårdpersonal:

De måste vara av hög kvalitet

Många masker i butiker och på nätet lämpar sig inte som skydd mot virus.

En del sluter helt enkelt inte tillräckligt tätt mot ansiktet. Det är den sortens masker, som patienter med luftvägssjukdomar får använda på sjukhus. De används också av exempelvis tandläkare och är avsedda att bromsa droppar av kroppsvätska vid utandning eller när personen hostar eller nyser.

Andra masker filtrerar inte tillräckligt små partiklar. I februari 2020 visade bilder från elektronmikroskop att coronaviruset har en diameter på mellan 60 och 140 nanometer (nm). En nanometer är en miljarddels meter. Ett vanligt hårstrå från en människa är 60 000 nanometer tjockt. Så coronaviruset kan slinka igenom mycket små hål och mycket fina filter.

De europeiska standarder för filter – FFP – baseras på förmågan att stoppa partiklar med en diameter på 300 nanometer eller större.

  • FFP1 stoppar med säkerhet minst 80 procent.
  • FFP2 stoppar med säkerhet minst 94 procent.
  • FFP3 stoppar med säkerhet minst 99,95 procent.

USA:s N95-standard motsvarar i stort sett den europeiska FFP3.

Eftersom coronasmittan inte är luftburen, utan smittar genom aerosoldroppar som är mycket större än det enskilda viruset, är sjukvårdspersonal i nära kontakt med smittade tillräckligt skyddade av FFP3-masker.

Maskerna är dock både obekväma att bära och svåra att andas genom. Inom sjukvården får de maximalt användas i tre timmar i sträck.

© Shutterstock

Kan man klippa en egen mask av en dammsugarpåse?