Flytta ut på landet och undvik zombiedöden

Skulle en farlig zombie-epidemi plötsligt sprida sig i vårt samhälle kommer nu amerikanska forskare med det ultimata överlevnadstipset: Lämna storstaden.

nb_u10 Zombies

Går du runt och är rädd att zombie-scenariot från skräckfilm som "World War Z" och inte minst tv-serien "The Walking Dead" blir verklighet, så spetsa öronen.

Amerikanska forskare från Cornell University i staten New York, USA rekommenderar nämligen att lyssna extra noga på orden från heavy metal-bandet Iron Maiden "Run to the hills" - spring mot kullarna.

Zombie-attacker koncentrerar sig i städerna

Forskarna har använt samma modeller som normalt används till att kartlägga sjukdomsutbrott till att undersöka vilka amerikaner som har störst chans att överleva en eventuell zombie-epidemi.

Genom att simulera tusentals zombie-utbrott bland 307 miljoner individer kan forskarna slå fast att befolkningen i öde trakter som Klippiga Bergen har goda överlevnadschanser, medan det i stort sett är ute med folk i städerna.

Zombie-påhittet skapar uppmärksamhet

Scenariot är naturligtvis helt fiktivt. Forskarna som leds av fysikern Alex Alemi, tar enligt egen utsaga till zombievinkeln för att skapa uppmärksamhet kring de matematiska modeller som kan användas till att värdera sjukdomsutbrott.

Alemi och co. har presenterat sin rapport på en konferens för amerikanska fysiker. De har använt en simpel modell kallad SIR, som delar in befolkningen i tre kategorier; mottagliga, smittade och botade eller döda.

Du kan vara en zombie utan att ana det

Även om om dreglande zombier, som vill äta din hjärna tillhör filmens värld går några av oss utan att ana det runt i ett zombie-liknande tillstånd på grund av en aggressiv parasit: