Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

WHO rekommenderar ansiktsmask mot coronaviruset

Avstånd och munskydd fungerar, fastslår en ny stor studie. Slutsatsen får WHO att byta kurs och rekommendera ansiktsmasker på offentliga platser.

Shutterstock

I flera månader har diskussionen om ansiktsmasker som skydd mot coronaviruset böljat fram och tillbaka. En del länder har rekommenderat eller föreskrivit användandet av ansiktsmaskerna, andra har inte gjort det.

Nu gör Världshälsoorganisationen WHO ett inlägg i debatten och uppmanar medborgare att bära ansiktsmask på offentliga platser, där det är svårt att hålla avstånd, exempelvis i butiker och på offentliga transportmedel.

Ändringen i WHO:s rekommenderade riktlinjer kommer i kölvattnet av en ny metaanalys som påvisar en påtaglig effekt av munskydd, men samtidigt bekräftar effekten av andra förhållningsregler kring smittspridning.

Masker reducerar både risken att smitta och bli smittad

Analysen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet och sammanställer 172 studier som har uppmätt effekten av de vanligaste säkerhetsåtgärderna i kampen mot viruset. Den viktigaste slutsatsen är att de olika åtgärderna fungerar, samt att fysiskt avstånd och skyddsutrustning faktiskt reducerar risken för smittspridning.

Dessutom konstaterade forskarna bakom studien att masker minskar både spridningen av viruspartiklar från smittade samt skyddar friska personer mot smittan.

Maskerna av den högsta kvaliteten – de så kallade FFP3-maskerna – är säkrast och reducerar smittorisken med upp till 96 procent. Andra masker reducerar risken med 67 procent, och även hemmasydda masker med minst tre tyglager kan skydda mot smittan.

© Shutterstock

Kan man klippa en egen mask av en dammsugarpåse?

De bästa dammsugarpåsarna och -filtren lever upp till den så kallade HEPA-standarden. Den används bland annat av allergiker och fångar med säkerhet 99,95 procent av alla partiklar med en diameter ned till 300 nanometer.

Därmed motsvarar de masker med FFP3-märkning.

Innan man klipper till en egen mask av en HEPA-märkt dammsugarpåse bör man dock fundera på hur man kan få en hemmagjord mask att sluta tätt mot ansiktet. För gör den inte det har den ingen effekt.

På sjukhusens infektionsavdelningar används HEPA-filter till att rensa luften. Där har de inbyggda, kraftfulla ultravioletta lampor, som förstör virus och bakterier. Det ger en sammanlagd effektivitetsgrad på 99,995 procent.

Den europeiska standarden för filter – FFP – är baserad på förmågan att stoppa partiklar med en diameter på 300 nanometer eller mer.

  • FFP1 stoppar med säkerhet minst 80 procent.
  • FFP2 stoppar med säkerhet minst 94 procent.
  • FFP3 stoppar med säkerhet minst 99,95 procent.

Rent konkret innebär det att masker bör användas i avgränsade och tätbefolkade områden, som exempelvis i kollektivtrafik och i affärer.

Dessutom visar studien att:

  • Risken att bli smittad på en meters avstånd är omkring tre procent. Under en meter ökar risken till 13 procent. Ju större avstånd, desto lägre risk.
  • Risken att sjukvårdspersonal med visir blir smittad är sex procent jämfört med 16 procent utan visir.

Munskydd kan inge falsk trygghet

WHO har tidigare saknat bevis för maskernas effekt och har varit rädda att de kunde skapa en falsk trygghet, som fick befolkningar att släppa de övriga riktlinjerna.

Den rädslan existerar fortfarande, underströk WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus på en presskonferens, där han därför samtidigt uppmanade alla att upprätthålla god handhygien och tillräckligt stora avstånd.

Dessutom bör speciellt människor som tillhör riskgrupper vara noga med att bära munskydd i offentliga sammanhang.

Se WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus rekommendera munskydd:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj