Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Corona Sydamerika

WHO fruktar ett nytt coronavirus från Sydamerika

WHO fokuserar nu på en ny variant av coronaviruset som först spred sig i Sydamerika men som nu också har nått Europa.

Shutterstock

Just nu övervakar Världshälsoorganisationen WHO en variant av covid-19-viruset vid namn Mu.

Mu-varianten dök upp för första gången i Colombia i januari 2021, men sedan dess har utbrott rapporterats i andra sydamerikanska länder och Europa.

Den nya varianten står för endast 0,1 procent av alla covid-19-fall i världen där den specifika varianten bakom sjukdomen har fastställts. Ändå anser WHO – och likaså EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC – att Mu-varianten kräver extra uppmärksamhet.

Corona covid-19 Mu test

Studier av infektionsfall i Colombia har visat att Mu-varianten växer snabbt.

© Shutterstock

Detta beror främst på två saker: För det första har Mu-varianten troligtvis förmågan att ta över "ledningen" av samtliga varianter. Det har visat sig i Colombia, där varianten nu står för 39 procent av alla infektionsfall, och i Ecuador, där det hittills står för 13 procent.

För det andra misstänker WHO att Mu-varianten kan ta sig förbi det försvar som vaccinerna ger. Mu-varianten innehåller en kombination av mutationer, vilket gör forskare oroliga för att den, liksom den så kallade beta-varianten, påverkas i mindre utrsträckning av vaccinerna.

Det gäller särskilt den typ av vacciner som bygger på så kallad budbärar-RNA eller mRNA.

De fungerar genom att det specialdesignade mRNA:t lurar våra celler att producera proteiner som liknar de proteiner som finns på ytan av viruspartiklar. Det gör att vårt immunsystem att producera antikroppar mot proteinerna, så att det är förberett om vi skulle bli smittade av viruset.

Vaccinet från Pfizer-BioNTech och Moderna-vaccinet fungerar på detta sätt.

Corona Alpha Beta Delta Gamma
© Shutterstock

Mu-varianten kan bli en av de stora

Den extra uppmärksamheten på Mu-varianten gör den till en kandidat som kan att hamna i "superligan av olika varianter", som WHO håller ett extra öga på. Den innehåller för närvarande fyra varianter, var och en härstammar från var sin kontinent.

 • Alpha-varianten:

  Upptäcktes först i Storbritannien – finns nu i 193 länder.

 • Beta-varianten:

  Upptäcktes först i Sydafrika – nu närvarande i 141 länder.

 • Gamma-varianten:

  Upptäcktes först i Brasilien - nu närvarande i 91 länder.

 • Delta-varianten

  Upptäcktes först i Indien - nu närvarande i 170 länder.

WHO betonar att det behövs ytterligare forskning för att avgöra om Mu-varianten är mer resistent mot vaccinerna än andra varianter.

Hittills har det bara skett mindre utbrott av Mu-varianten i Europa, men fall av smitta med varianten har hittats i många länder, inklusive Danmark, Finland, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Portugal.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj