Detta beror främst på två saker: För det första har Mu-varianten troligtvis förmågan att ta över "ledningen" av samtliga varianter. Det har visat sig i Colombia, där varianten nu står för 39 procent av alla infektionsfall, och i Ecuador, där det hittills står för 13 procent.
För det andra misstänker WHO att Mu-varianten kan ta sig förbi det försvar som vaccinerna ger. Mu-varianten innehåller en kombination av mutationer, vilket gör forskare oroliga för att den, liksom den så kallade beta-varianten, påverkas i mindre utrsträckning av vaccinerna.
Det gäller särskilt den typ av vacciner som bygger på så kallad budbärar-RNA eller mRNA.
De fungerar genom att det specialdesignade mRNA:t lurar våra celler att producera proteiner som liknar de proteiner som finns på ytan av viruspartiklar. Det gör att vårt immunsystem att producera antikroppar mot proteinerna, så att det är förberett om vi skulle bli smittade av viruset.
Vaccinet från Pfizer-BioNTech och Moderna-vaccinet fungerar på detta sätt.
WHO betonar att det behövs ytterligare forskning för att avgöra om Mu-varianten är mer resistent mot vaccinerna än andra varianter.
Hittills har det bara skett mindre utbrott av Mu-varianten i Europa, men fall av smitta med varianten har hittats i många länder, inklusive Danmark, Finland, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Portugal.