Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medicin - Sjukdomar

Vin 3–4 gånger i veckan minskar risken för diabetes

Det är bättre att dricka lite alkohol än inte alls om du vill undvika typ 2-diabetes, visar en ny stor studie. Och hellre vin än öl eller sprit.

Ta bara ett enda glas vin till maten. En måttlig alkoholkonsumtion är inte hel fel om du vill undvika att utveckla diabetes visar en ny dansk studie.

Att fördela alkoholkonsumtionen under veckan verkar också vara mer gynnsamt än att avstå på vardagar och samla alla promille till helgen.

Alkoholvanor undersöktes

I studien besvarade 70 551 icke-diabetiker på ett frågeformulär om sina dryckesvanor. Fem år senare gick forskarna igenom det nationella diabetesregistret och räknade hur många som hade fått en diabetesdiagnos under den perioden.

Personernas alkoholvanor jämfördes med den grupp som inte hade drabbats av diabetes.

För att undvika att andra parametrar skulle påverka resultatet sorterade forskarna bort en rad andra faktorer, som ålder, kön, BMI, utbildning, rökning, kost, fysisk aktivitet, förhöjt blodtryck och ärftlighet.

Fördel att dela upp konsumtionen

Resultaten visade att män som drack 14 enheter i veckan löpte 43 procent lägre risk att utveckla diabetes än nykterister, medan kvinnor som drack nio enheter i veckan löpte 53 procent lägre risk jämfört med dem som inte drack alkohol alls.

Det visade sig samtidigt att risken att drabbas av diabetes var som lägst när försökspersonerna fördelade alkoholen på 3–4 dagar i stället för att dricka allt en gång i veckan.

Studien visade också en tydlig fördel när det var vin som hälldes i glaset i stället för sprit.

Forskarna tror att det beror på att de naturliga ämnena i speciellt rödvin, polyfenoler, har en gynnsam inverkan på blodsockerkontrollen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj