Efter fallen med blodproppar har användningen av coronavacciner från AstraZeneca och Johnson & Johnson avbrutits på flera håll. Men ett stort antal vardagliga aktiviteter såsom rökning, långa transporter och användning av p-piller är inte förbjudna – detta trots att de enligt statistiken ökar risken för blodproppar i större utsträckning än vad vacciner gör.
Ur ett vetenskapligt perspektiv går det dock inte att likställa riskfaktorerna. Detta då det är stor skillnad mellan olika blodproppar – och hur stor risk läkarkåren är villig att ta när hela världens befolkning ska vaccineras.
Blodproppar orsakas av kroppens "plåster"
Om vi välter på en cykel och det går hål på ett blodkärl ser de röda blodkropparna och blodplättarna i samarbete med proteinet fibrin till att hålet täpps till. Blodet koagulerar.
Samma process ligger bakom en vanlig blodpropp som uppstår när exempelvis minskat blodflöde, åderförkalkning eller medicinsk behandling får blodet att koagulera.
Klumpen av stelnat blod i blodomloppet kallas blodpropp.
Blodproppar varierar i fara
Blodproppar förekommer i flera olika former och svårighetsgrader, varav vissa går att behandla relativt lätt medan andra nästan alltid leder till bestående men eller i värsta fall döden.
Anledningen till att vetenskapen håller ett extra öga på de blodproppar som utlöses av coronavaccinerna är att de i större utsträckning förekommer i hjärnan – där de lätt kan leda till döden.
Blodproppar som orsakas av p-piller är å andra sidan vanligtvis först farliga om de når lungorna, och dessutom kan blodproppar som uppstår på grund av p-piller behandlas med blodförtunnande läkemedel, vilket vaccinblodproppar inte kan.
Vaccinblodpropparna förbryllar forskarna: De förekommer oftast hos personer med ett lågt antal blodplättar, vilket vanligtvis är något som berövar blodet förmågan att koagulera.
Orsaken tros vara en ny sjukdom, VITT, utlöst av vacciner som i sällsynta fall attackerar blodplättarna med antikropparna. Studien har visat att dessa antikroppar i stället klumpar ihop röda blodkroppar i kroppen.
Upp emot 60 procent av de som drabbas av blodproppar efter ett coronavaccin dör. När det gäller p-pilleranvändare är det talet endast tre procent.
Enligt europeiska läkemedelsmyndigheten EMA uppväger den positiva effekten av AstraZenecas och Johnson & Johnsons vacciner risken för blodproppar.