Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Publik på festival

Vetenskapen godkänner konserter

Med snabbtester, god hygien och munskydd är det försvarligt att arrangera stora kulturevenemang nästan som förr. Så lyder slutsatsen efter de första studierna.

Roskilde Festival

Efter en trist och kall vinter är det nog många av oss som ser fram emot en sommar med musikfestivaler och kulturliv. Just nu stiger dock smittallen i bland annat Norge, Frankrike och Tyskland, så sommarens nöjen hänger på en skör tråd.

Under det senaste året har forskare försökt testa hur smitta sprids vid större arrangemang, dels för att komma fram till vilka risker det medför, dels för att testa smittbegränsande åtgärder.

De första resultaten visar att det faktiskt är försvarligt att samla tusentals festande människor, dock inte utan vissa begränsningar.

Frikänner folksamlingar

I Tyskland, Spanien och senast i Nederländerna har man i tvärvetenskapliga forskningsprojekt experimenterat med större folksamlingar under coronapandemin.

Coronaapp gav tillgång till festivalen

Av försöket i Nederländerna har man ännu inte kunnat dra några definitiva slutsatser, men de två andra försöken har visat följande:

Under dagarna efter arrangemangen coronatestades försökspersonerna igen. Med undantag för en person som varit på en fotbollsmatch i Nederländerna testade ingen positivt.

Om personen på fotbollsmatchen smittades före eller efter matchen vet man inte, men han tycks inte ha smittat någon annan i publiken.

Sätt att undvika smittcocktail

Slutsatserna av försöken är att kulturevenemang bör vara relativt säkra – även under pandemin – så länge arrangörerna och publiken följer vissa förhållningsregler.

Corona Guidelines WHO

Enligt WHO kan risken för att sprida infektionen hållas nere genom att undvika: 1. Trånga platser, 2. Nära kontakt med andra människor, 3. Slutna utrymmen. Om faktorerna överlappar varandra är risken för smitta högre.

© WHO

WHO avråder som utgångspunkt inte från större folksamlingar.

Däremot uppmanar man alla arrangörer att vidta nödvändiga åtgärder mot smittspridning.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj