Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför tål somliga inte gluten?

En person av hundra reagerar negativt på proteinet gluten. Tillståndet kallas celiaki, men vad beror det på?

Shutterstock

Gluten är ett proteinkomplex och består av flera hundra proteiner som i deg bildas utifrån protein­erna gliadin och glutenin.

Gluten är viktigt för att en deg ska hänga ihop så att brödet får sin speciella elastiska karaktär.

Vete, spelt, råg och korn bildar gluten och ingår i många matvaror, medan till exempel ris och majs är glutenfria.

Gluten etsar flimmerhår i tunntarmen

Vid celiaki angrips de miljontals flimmerhår som finns på tunntarmens insida. Konsekvenserna kan vara allvarliga eftersom en stor del av näringsupptaget sker i tunntarmen.

Kroppens eget försvar går till angrepp

Mellan en halv och en procent av befolkningen reagerar negativt på gluten och får diagnosen glutenintolerans eller celiaki.

Tillståndet uppstår eftersom kroppens eget immunsystem uppfattar gluten som oönskat och reagerar genom att gå till angrepp.

I tunntarmens slemhinna utlöser reaktionen en inflammation som nedsätter dess funktion.

Resultatet är att personer med celiaki blir sämre på att ta upp näringsämnen, vitaminer och mineralämnen.

Därför kan tillståndet i slutänden leda till undernäring, benskörhet och en ökad risk för vissa cancerformer.

Celiaki är ett obotligt tillstånd, men en kost utan gluten kan ta bort de allra flesta av symptomen.

© Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix

Nytt vete skonar glutenintoleranta

Genom att använda genredigeringsverktyget CRISPR-Cas9 har forskare vid universitetet i Córdoba, Spanien, lyckats ta bort 35 av de 45 gliadinkodande generna från vete. Gliadin är en viktig beståndsdel i gluten och bidrar till att brödet reser sig. Tester visar att det nya vetet är 85 procent mindre allergiframkallande. Vetet kan dock inte längre användas för att baka stora bröd men fungerar fint för till exempel baguetter och bullar.

Forskare vill utveckla nytt vaccin

Den exakta orsaken till att en person utvecklar celiaki var tidigare en gåta. Forskarnas bästa gissning var att tillståndet är genetiskt betingat.

År 2017 dök det dock upp ett genombrott. En grupp forskare vid University of Chicago, USA, visade hur vanliga virus kan provocera fram intoleransen genom att förändra det sätt på vilket immunförsvaret reagerar på gluten.

Forskarna arbetar nu på att utveckla ett vaccin som i framtiden kan förhindra utbrott av celiaki på grund av virusinfektioner.

Läs också:

Sjukdomar

Genombrott: Omvänt vaccin bekämpar denguevirus

2 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

64 minuter
Sjukdomar

GUIDE: Skilj mellan influensa, förkylning och coronaviruset

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj