Shutterstock

Varför blir vi oftare sjuka på vintern?

Kallt vinterväder är förutsättningar för snuva och förkylning. Men hur det sig egentligen?

Höst och vinter är högsäsong för förkylning och influensa. Den kalla väderleken säkerställer nämligen att virus kan överleva längre och spridas mer effektivt.

Och eftersom kyla samtidigt försvagar vårt immunförsvar är vintern rena rama presentbutiken för förkylningar och influensa.

Förkylning orsakas huvudsakligen av det så kallade rhinoviruset, som oftast infekterar kroppen genom att tränga in i celler i näsborrarna. Där kopierar viruset sig självt och sprids via luftvägarna.

Virus älskar kyla

Rhinoviruset överlever längre i kyla. Vid 23 graders värme har det exempelvis tre procents chans att överleva i ett dygn, medan chansen är hela 91 procent när temperaturen sjunker till sex grader.

91 procents överlevnadschans har virus vid en temperatur på sex grader.

När kroppen utsätts för en temperaturminskning, ökar risken att bli smittad.

Forskare har konstaterat, att för varje grad temperaturen sjunker under tredagarsperiod, utsätts vi för en åtta procent högre risk att infekteras av virus.

Minusgrader hämmar immunförsvaret

När cellerna i våra luftvägar utsätts för minusgrader reagerar de långsammare på rhinovirus. Den kalla luften får blodkärlen i luftvägarna att dra ihop sig för att undvika värmeförlust.

Åtsnörningen minskar blodtillförseln, vilket bromsar in immunceller och antikroppar och hindrar dem från att nå fram till slemhinnorna, där infektionen vanligtvis startar.

Vinterns mindre mängd solljus kan också leda till brist på D-vitamin, som är centralt för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Dessutom vistas vi mer inomhus under vintern, vilket ökar smittorisken eftersom virus hänger kvar längre i luften i slutna rum.