Ont i magen, uppblåsthet och problem med avföringen är några av symptomen som kommer med irritabel tjocktarm.

© Phovoir, Shutterstock

Vad är irritabel tjocktarm?

Förstoppning, uppblåsthet och diarre. Omkring var fjärde av oss lider av irritabel tjocktarm och även om läkarna ännu inte vet orsaken till åkomman har de goda råd om vad som kan avhjälpa symptomen.

En fjärdedel av befolkningen lider av irritabel tjocktarm som ger magont, uppblåsthet och problem med avföringen i form av exempelvis diarré eller förstoppning.

Inflammation eller egentliga skador på tarmen ses dock sällan. Läkarna känner inte med säkerhet till orsakerna till irritabel tjock tarm, men kosten spelar en viktig roll.

Vitt bröd och kakor har dålig inverkan medan fiberrik och fettfattig kost kan lindra symptomen.

Möjligt samband mellan irritabel tjocktarm och depression

Mycket tyder dessutom på att tarmflorans sammansättning av bakterier har betydelse, och att samspelet mellan hjärna och tarmsystem sannolikt också är involverat.

Hjärnan och tarmen kommunicerar med varandra via den så kallade vagusnerven (som skickar signaler till de vitala organen) samt med hjälp av hormoner och andra signal ämnen.

Störningar i denna kommunikation kan utlösa felfunktioner i båda organen och möjligtvis förklara varför depression och ångest ofta förekommer hos patienter med irritabel tjocktarm.

Kramp och bakterier irriterar tarmen

###

Lök, råg och äpplen irriterar tjocktarmen

Vissa livsmedel bör undvikas om du lider av irritabel tjocktarm.

Försök har visat att patienter med irritabel tjocktarm kan ha nytta av den så kallade Low FODMAP-kosten, enligt vilken vissa slags frukt, grönsaker och spannmål undviks. Kolhydraterna i dessa livsmedel är svåra att bryta ned och stör tarmens normala funktioner.