Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Unga och vuxna drabbas också hårt av coronaviruset

Sjukhus över hela världen är fulla av COVID-19-patienter och många av dem är för sjuka för att kunna andas på egen hand. En anmärkningsvärt stor andel av patienterna är under 50 år.

Shutterstock

De flesta upplever nästan inga symptom och det är bara kroniskt sjuka och pensionärer som dör av smittan. Så har det låtit i grova drag när man pratat om coronaviruset.

Dödligheten är mycker riktigt högst bland de äldre och människor med underliggande sjukdomar, det vill säga personer som exempelvis tidigare har behandlats för diabetes, cancer, lung- eller hjärt-kärlsjukdom.

Men statistiken visar också att cirka en av fem av de som får vård i Norden är under 50 år.

I Danmark betyder det exempelvis enligt ett undersökning att 10-16 procent av de 30-49-åriga som bekräftats vara smittade av coronaviruset blir inlagda på sjukhus. Dessutom har två av tre personer av de som är mellan 30 och 49 år och måste vårdas på sjukhus inga andra sjukdomar sedan tidigare.

DOKUMENTATION: Var femte coronapatient på sjukhus är under 50 år

Siffrorna för antalet smittade i Norden har erhållits från ländernas hälsovårdsmyndigheter och är inte direkt jämförbara.

 • Sverige

  Bekräftade fall: 4 435
  Antalet personer under 50 år som får vård: 81 av 442 patienter som är eller har varit inlagda på intensiven – 18,33 procent

  Åldersfördelning på intensiven:
  20-29 år: 17
  30-39 år: 16
  40-49 år: 48

  Antalet döda under 50 år: 1 (20-29 år)

  (Siffror från den 31 mars)

 • Norge

  Bekräftade fall: 4 447
  Antalet personer under 50 år som får vård på sjukhus: 38 av 168 patienter som är eller har varit inlagda på intensiven – 22,62 procent

  Åldersfördelning på intensiven:

  • 0-30 år: 5
  • 30-39 år: 7
  • 40-49 år: 26

  Antalet döda under 50 år: 0

  Siffror från den 31 mars

 • Danmark

  Bekräftade fall: 2 815
  Antalet personer under 50 år som får vård på sjukhus: 103 av 533 patienter som är eller har varit inlagda – 19,32 procent

  Åldersfördelning för de som får vård:

  • 20-29 år: 14
  • 30-39 år: 22
  • 40-49 år: 67

  Antalet döda under 50 år: 0

  Siffror från den 27 mars

 • Finland

  Bekräftade fall: 1 418
  Antalet personer under 50 år som får vård: Okänt. Totalt är 49 personer inlagda på intensiven, totalt vårdas 143 personer på sjukhus.

  Åldersfördelning av antalet bekräftade smittade:
  0-9 år: 17
  10-19 år: 57
  20-29 år: 203
  30-39 år: 257
  40-49: 276

  Antalet döda under 50 år: 0

  (Siffror från den 30 mars)

Fokus riktat mot äldre

Siffrorna är ungefär i linje med de första siffrorna från USA, där cirka var femte som vårdas på sjukhus är mellan 20 och 44.

World Health Organization till alla unga: Ni är inte oövervinnliga

Förklaringen till den förbisedda patientgruppen kan vara att de första siffrorna från exempelvis det hårt utsatta Italien fokuserade på den höga genomsnittsåldern på 81 år bland pandemiens dödsoffer. Minst lika viktigt är dock att drygt en fjärdedel av de som vårdades på sjukhus i Italien enligt en genomgång var under 50 år.

Att den yngre befolkningsgruppen tar plats i statistiken kan beror på ett antal faktorer. Exempelvis kan länders hälsovårdsmyndigheter ha fokuserat på att skydda den äldre befolkningen medan smittan har haft fritt spelrum bland yngre medborgare.

Se tusentals unga amerikaner festa under Spring Break i Miami:

Genfel kan öppna motorväg för viruset

Varför yngre och annars friska personer blir så sjuka att de behöver intensivvård är fortfarande oklart.

Enligt en intervju med Christian Wejse, läkare och forskare i infektionssjukdomar vid Aarhus Universitet, i tidningen Politiken kan en del av förklaringen hittas i mängden viruspartiklar som en patient smittas med.

Om en person andas in viruspartiklar under en hel kväll kan det möjligtvis leda till ett svårare sjukdomsförlopp än om en partikel överförs via en yta i exempelvis affären.

En annan förklaring kan vara att cirka en procent av befolkningen enligt en vetenskaplig artikel har genetisk bestämda svagheter i immunförsvaret som gör att det först upptäcker spridningen av viruspartiklarna när det är för sent.

Alternativt kan genfelet leda till ett hyperaktivt immunförsvar som attackerar celler som inte är sjuka. Reaktionen leder till andningsproblem på liknande sätt som vid COVID-19.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

64 minuter
Sjukdomar

Forskare: Därför är Trumps coronacocktail livsfarlig

3 minuter
Sjukdomar

Tre förklaringar: Därför dör fler män av coronaviruset

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj