Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyskland inför obligatoriskt mässlingvaccin

Tyska föräldrar ska från och med den 1 mars 2020 kunna bevisa att deras barn har vaccinerats mot mässling innan barnen börjar i förskola eller skola. Och det kan bli en mycket dyr affär att låta bli.

Shutterstock

I Tyskland ska föräldrar från och med den 1 mars 2020 kunna bevisa att deras barn har vaccinerats mot mässling före förskole- och skolstart.

Utspelet som kom från den tyske hälsovårdsministern, Jens Spahn, väckte uppseende redan i början av maj. Och i förra veckan antogs förslaget.

Det innebär att barn måste ha vaccinerats innan den 31 juli 2021, annars kan föräldrarna vänta sig en bot på cirka 28 000 kronor – och att barnen temporärt avvisas från skolan i fråga.

Tysklands nya lag kommer i kölvattnet av att hela Europa har sett en påtaglig ökning av mässlingsfall på senare år.

Mässlingsutbrott exploderar

2016 registrerades 5 273 mässlingsfall i Europa enligt WHO.

Antalet växte till 21 315 under 2017, då även 35 personer avled av sjukdomen.

Och 2018 registrerades 82 596 fall och 72 dödsfall inom de 53 länder som ingår i Världshälsoorganisationens europeiska region, enligt Statens Serum Institut.

Nivån har alltså 15-dubblats på bara två år. Och Tyskland är bara ett av de länder som har upplevt regelrätta mässlingsutbrott.

Läs mer om varför mässlingen sprids nedanför bilderna.

Så fungerar mässlingsvaccinet

Därför sprids mässling

Det finns huvudsakligen två anledningar till att mässlingen sprids: Resursbrist och desinformation.

Resursbrist: Vaccinets delvis ringa täckning leder till att mässlingen sprider sina röda, kliande utslag över Europa.

95 procent av varje årgång ska vaccineras två gånger innan en befolkning är sjukdomsresistent. Ett vanligt friskt barn vaccineras vid 18 månaders ålder – och igen i årskurs 1–2, enligt Folkhälsomyndigheten.

Målet om en täckningsgrad på 95 procent i mässlingsplågade länder som Ukraina, Rumänien, Serbien och Grekland kan vara svårt att uppnå, när ojämlikhet, fattigdom och en bristande sjukhälsovård är vardag, skriver WHO.

Desinformation: I andra länder – som Italien, Frankrike och Storbritannien – beror mässlingsutbrotten på föräldrarnas vaccinationsskepsis: så kallade antivaxxare.

En tysk studie visar att personer som besöker en antivaccinationswebbplats i bara 5–10 minuter är mer benägna att efteråt uttrycka skepsis inför vacciner.

Samlingsbeteckningen "antivaxxare" består ofta av skeptiska, konspiratoriska och oroliga föräldrar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att föräldrar ser till att deras barn får MPR-vaccinationerna mot mässling, påssjuka och röda hund.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

74 minuter
Vaccine mod coronavirus er på vej.
Sjukdomar

Så övervinner vi coronaviruset

5 minuter
Sjukdomar

Människoloppor förde pesten till Europa

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj