Shutterstock

Turister vallfärdar dit: Därför är det oklokt att resa till Dubai

Osäkra tester, öppna gränser och blint vaccinfokus har resulterat i en coronacocktail i Dubai, som strider mot hälsomyndigheternas rekommendationer.

Det är högsäsong i Dubai. Turister från hela världen strömmar in och ut i ökenstaten, som har marknadsfört sig som det idealiska resmålet under covid-19-pandemin.

I somras hade Dubai världens högsta antal tester per invånare och en relativt vettig inställning till en smittbromsande insats.

Därför har ökenstaten också haft gott om besökare – i december var exempelvis 71 procent av de cirka 130 000 hotellrummen i Dubai bokade.

Den senaste månaden har emiratets smittotal emellertid exploderat, och de flesta länder avråder sina medborgare att resa dit. Därför har många i exempelvis Danmark reagerat kraftfullt på att bland annat kändisar har fortsatt att resa till Dubai under januari månad.

Men – vad är det egentligen för fel med att flyga till Dubai nu under den kalla coronavintern? Vetenskapen svarar:

TESTER

1. Bristfälliga coronatester är opålitliga

Efter att Dubai öppnade upp igen i juli har resenärer lämnat Dubai med falska negativa coronavirustester. I Danmark landade exempelvis 50 personer med ett negativt test från Dubai. Av dem var 33 trots allt smittade, när de testades igen, enligt den danska hälsoministern.

En möjlig förklaring är enligt den danska trafikministern att sjukvårdspersonal i Dubai inte är tillräckligt noggrann och inte följer rekommenderade procedurer när de topsar personer i näsan.

Så här tas ett coronaprov korrekt

Kvinna blir topsad i näsan under covid-19-prov

1. Utrustning skyddar mot förorening

För att undvika smitta, samt att provet förorenas, ska sjukvårdspersonalen bära exempelvis handskar, skyddsdräkter, masker och visir.

1

2. Bomullspinne ska nå näsvägg

Den långa, flexibla bomullspinnen förs in i näsborren parallellt med gommen tills den når väggen längst bak i näshålan.

2

3. Provet isoleras omgående

Pinnen hålls på plats i ett par sekunder eller vrids ett par varv, innan den dras ut och förs in i ett sterilt provrör som förseglas.

3
© FM Marty et. al.

FLYGRESOR

2. Flygresor sprider covid-19

Flygresorna till och från Dubai medför allvarliga risker.

Studier har sedan pandemins begynnelse försökt dokumentera smittorisken under flygresor. Slutsatserna är inte entydiga, men flera separata flygavgångar har analyserats enligt vetenskapens alla regler.

Ett exempel var en sju och en halv timme lång flygresa till Irland under sommaren, då 13 av 49 passagerare smittades av coronavirus.

Smittspridning mellan passagerare i ett nästan tomt flygplan.

Orange säten visar passagerare ombord som efter flygresan konstaterades ha covid-19. De gula sätena har testats utan att visa några spår av viruset, de grå har inte testats och de blå är lediga platser. Bara 17 procent av de 283 sätena i flygplanet var upptagna. Majoriteten bar munskydd.

© Eurosurveillance.org

I Irland spred de 13 passagerarna vidare smittan till ytterligare 46 personer.

Tidigare studier har visat att luftcirkulationen i ett flygplan säkerställer att passagerare som sitter sig mer än två säten bort knappast smittas med viruspartiklar. Men slutsatserna har dragits med utgångspunkt i försök med andra virus än SARS-CoV-2.

Luftströmmarna i en flygplanskabin rör sig uppifrån och ned

Ny luft leds konstant in över varje stolsrad från taket i kabinen och ut igen vid golvet. Hälften av luften leds ut ur flygplanet, resten filtreras under kabinen genom ett tätt filter och leds in i kabinen igen tillsammans med frisk luft.

© Shutterstock

En del av smittan uppstår eventuellt redan på flygplatsområdet, enligt teorin bakom en irländsk studie. Videoklipp från Dubais flygplats visar hur som helst att flygpassagerarna inte håller tillräckligt långt avstånd.

Slutligen är förklaringen till läget i Dubai troligen delvis kulturell.

Nyhetsbyrån AP anser att den explosionsartade ökningen av antalet smittfall beror på Dubais status som en "festoas mitt i pandemin". En forskare från amerikanska Rice University kallar Dubai för "den perfekta platsen för handslag, kramar och ryggdunkningar". Kort sagt: Allt det vi måste undvika under pandemin.

RESTRIKTIONER

3. Vaccinfokus legitimerar lindriga restriktioner

Säten i tunnelbanan i Dubai är avspärrade

Åtgärder som blockerade säten i tunnelbanan är tänkte att hålla Dubai fritt från coronavirus.

© Shutterstock

Till skillnad från många andra länder satsar schejkdömet stenhårt på att vaccinera sig ut ur pandemin och vara sparsam med smittbromsande åtgärder.

Enligt myndigheterna är Dubai den nation som näst snabbast vaccinerar sin befolkning, efter Israel.

I Förenade Arabemiraten erbjuds medborgarna det kinesiska vaccinet Sinopharm gratis, vilket i många länder i Väst inte har tagits i beaktning på grund av den begränsade mängden testdata. I Förenade Arabemiraten hävdar myndigheterna att vaccinet är 86 procent effektivt.

Mycket tyder dock på att vaccination inte räcker för att begränsa smittan i nuläget.

Så här ser Dubais smittkurva ut just nu:

Graf visar coronafallens explosiva ökning i Dubai under januari månad

Från den 28 december till den 24 januari har de dagliga smittfallen i Förenade Arabemiraten mer än tredubblats, från 1173 till 3527.

© Johns Hopkins University/ourworldindata.org

I Dubai har återöppnandet kompletterats med ett flertal smittbegränsande åtgärder, som bland annat:

  • Krav på munskydd utomhus på offentliga platser
  • Temperaturkontroll vid ingången till exempelvis hotell
  • Desinficering i terminaler för hela kroppen

Restauranger, barer, hotell och köpcentrum använder exempelvis handsprit och plexiglasskivor för att reducera smittspridning. Men allting är öppet.

Hitintills har coronaviruset i de Förenade Arabemiraten lett till cirka 280 000 smittade och cirka 800 dödsfall.