Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tre förklaringar: Därför dör fler män av coronaviruset

Dödssiffrorna visar en oförklarlig tendens: Det nya coronaviruset dödar fler män än kvinnor. Anledningen kan vara dåliga vanor, ohälsa eller dölja sig djupt inne i kroppens celler.

Shutterstock

Dryg 175 000 har dött efter att ha smittats av coronaviruset, och myndigheterna har länge varit medvetna om att det finns särskilt utsatta grupper såsom äldre och sjuka. Men det finns även en annan grupp som verkar vara överrepresenterad i statistiken.

Preliminära siffror visar att betydligt fler män än kvinnor blir allvarligt sjuka och dör efter att ha smittats av coronaviruset. För samtliga 26 länder som forskningsprojektet Global Health har data från visar siffrorna att fler män än kvinnor dött av coronaviruset.

Majoriteten män är till och med påfallande i flera länders statistik över dödsfall:

  • Finland – 72 procent män
  • Danmark – 61 procent män
  • Holland – 61 procent män
  • Sverige – 58 procent män
  • Norge – 52 procent män

I det hårt drabbade Italien är 67 procent av dödsoffren män.

Siffrorna talar sitt tydliga språk, men forskarna kan ännu inte förklara exakt varför det förhåller sig som det gör. Tidigare studier ger dock en fingervisning om varför män drabbas hårdare och varför kvinnor är bättre rustade när viruspandemier slår till.

1. Beteende – osunda vanor kan göra män mer utsatta

© Shutterstock

I de allra flesta länder är smittan relativt jämnt fördelad mellan könen. En uppenbar orsak till den högre dödligheten bland COVID-19-drabbade män kan vara att olämpliga beteenden gör det svårare att bekämpa sjukdomen.

Vissa studier pekar exempelvis på rökning som en av de faktorer som gör män mer utsatta. Enligt Världshälsoorganisationen finns det flera orsaker till att så är fallet: En är att rökning ökar risken för lungsjukdomar, vilket gör att rökare hamnar i riskzonen. En annan är att rökare oftare tar sig i ansiktet eller exempelvis delar vattenpipor med andra personer och på så sätt inte följer myndigheternas riktlinjer.

Men i till exempel Danmark finns det ungefär lika många kvinnor som män som röker. Om rökning är en del av förklaringen till att det dör fler män är det uppenbarligen inte hela förklaringen.

Andra faktorer som att män inte tvättar händerna i samma utsträckning som kvinnor och inte går till läkare lika ofta kan också spela in, men det direkta sambandet med den nuvarande situationen med coronasmittan är bara teoretisk.

2. Biologi – två X-kromosomer är kvinnornas hemliga vapen

© Shutterstock

I kampen mot coronaviruset kan kvinnor ha ett inbyggt trumfkort i varje cell. I cellkärnan finns kromosomer som innehåller tusentals gener som styr kroppens funktioner.

Forskning har visat att X-kromosomer – som kvinnor har två och män endast en – innehåller minst 60 gener som har att göra med kroppens immunrespons. Exempelvis kodas ett protein som fångar upp närvaron av coronaviruset i X-kromosomen – och det innebär att kvinnors immunceller kan vara dubbelt så väl rustade att ge sig in i kampen mot smittan.

Kvinnor har visat sig ha ett bättre immunförsvar än män, vilket under tidigare epidemier – exempelvis när sars härjade under 2003 – kan ha ökat kvinnors chans att överleva.

3. Hälsa – män är oftare sjuka sedan tidigare

© Shutterstock

Personer med underliggande sjukdomar drabbas enligt en studie dubbelt så ofta av allvarliga symptom, och i USA är 38 procent av de smittade redan sjuka sedan innan.

Män är generellt överrepresenterade i en stor mängd statistik över olika sjukdomar, exempelvis hjärtsjukdomar, bråck, artrit och inflammation i bukspottkörteln. Detta kan vara en bidragande faktor i den ojämna statistiken bland könen när det gäller corona.

Uttalanden visar exempelvis att kvinnor mer sällan diagnostiseras med diabetes och högt blodtryck i jämförelse med män, men det räcker inte för att förklara hela skillnaden.

Vaccin träffar snett

Även om forskningen ännu inte kan ge någon entydig förklaring till skillnaderna i statistiken är kunskap om könens generella hälsa och immunrespons central för utvecklingen av vaccin som enligt studier kan gynna kvinnor mer.

Men med dessa skillnader i åtanke kan forskarna utveckla de bäst riktade vaccinen – både för kvinnor och män.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

115 minuter
superspridare
Sjukdomar

Forskare: En täppt näsa kan göra dig till superspridare

7 minuter
Vaccineglas og kanyle mellem gummihandskeklædte fingre
Sjukdomar

Virus, kvicksilver eller rent gift? Här är receptet på ett vaccin

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj