Topp 5: De värsta attackerna med biologiska vapen

Under årtionden har världen fruktat terror med mjältbrand och andra biologiska vapen. Flera gånger har mardrömmen blivit verklig – med pina och död som följd.

bioterror

1. Pestinfekterade loppor

Offer: 120 döda

Från 1930 till 1942 släppte den japanska terrorgruppen Unit 731 ut cirka 15 miljoner pestinfekterade loppor i de kinesiska städerna Quxian och Ning-hsien. Attackerna resulterade i 120 dödsfall.

2. Mjältbrand i brev

Offer: Fem döda och 17 sjuka

2001 skickade okända gärningsmän mjältbrandssporer i brev till amerikanska senatorer och inflytelserika mediehus.

Mjältbrandssporer medför hög feber och så stora blödningar i lungorna att offret drunknar.

Attackerna dödade fem amerikaner livet och 17 blev allvarligt sjuka. FBI anser att breven var den värsta bioterrorattacken i USA:s historia.

3. Restauranggäster infekterades med salmonella

Offer: 751 med kraftiga diarrér

1984 smittade den indiska religiösa kulten Rajneeshee Cult en salladsbar med bakterien Salmonella enterica Typhimurium. Attacken skedde strax före ett val i Dallas i Oregon, USA, och gruppens motiv påstods vara att göra buffégästerna så sjuka att de inte kunde rösta. På så sätt ville terrorgruppen påverka utfallet av valet.

Salmonellaförgiftningen medförde att 751 blev sjuka, varav 45 var lades in på sjukhus.

4. Förgiftade donuts

Offer: 45 med magtarmskatarr

En laboratoriearbetare i Texas, USA, förgiftade med vilje ett gäng muffins och donuts med farliga bakterier och bjöd sina kollegor på dem. Kakorna innehöll Shigella dysenteriae som kan medföra en dödlig infektion i tarmen.

Händelsen ledde till 45 fall av magtarmskatarr och fyra personer fick läggas in på sjukhus. Den skyldige kunde till sist hittas och han fick ett fängelsestraff på 20 år.

5. Mjältbrand i luften

Offer: Attacken avvärjd

I mitten av 1990-talet försökte den japanska domedagskulten Aum Shinrikyo sprida dödliga sjukdomar som mjältbrand och botulism. Gruppen lyckades att producera stora mängder mjältbrandssporer som de planerade att sprida över Tokyo från höga byggnader och med hjälp av flygplan. Som tur var hade kulten odlat en ofarlig variant av mjältbrandsbakterien.

Totalt utförde gruppen runt tio terrorhandlingar med biologiska vapen som samtliga misslyckades.

Aum Shinrikyo utförde även flera attacker med kemiska vapen som – till skillnad mot attackerna med biologiska vapen – var mycket effektiva. En attack med nervgasen sarin i Tokyos metro kostade tolv personer livet och mer än 5 000 personer skadades.

Mjältbrand kommer med posten

Under de senaste årtiondena har världen fruktat terrorattacker med biologiska vapen och det har gjort att forskningen om exempelvis mjältbrandssporer och andra livsfarliga har intensifierats.

Säkerheten följer dessvärre inte alltid med och det kan du läsa mer om i den här artikeln: