Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Studie dras tillbaka: Försök med Trumps coronacocktail börjar om

En malariamedicin har på kort tid både förklarats vara en potentiell mirakelkur och förenad med livsfara i kampen mot coronaviruset. Nu jagar forskare återigen sanningen om det omdiskuterade preparatet.

Shutterstock

Efter veckor av het debatt inleds återigen försök med det omdiskuterade preparatet hydroxyklorokin som medicin mot corona. Detta efter att en studie i den medicinska tidskriften The Lancet dragits tillbaka.

Illustrerad Vetenskap har tidigare skrivit om studien, som ansågs kunna visa på en överdödlighet bland de COVID-19-patienter som behandlades med preparatet.

Tillbakadragandet skedde eftersom forskarna bakom studien inte längre kan garantera studiens sanningshalt.

Debatten rasar om malariamedicin

Hydroxyklorokin utvecklades ursprungligen för att förebygga malaria och används i dag mot artrit- och hudsjukdomar. Flera läkare har föreslagit att preparatet kan användas som behandling mot COVID-19, vilket därefter supportades av exempelvis Donald Trump som säger sig ha behandlat sig själv med medicinen.

Flera försök med malariamedicinen avbröts dock i slutet av maj då The Lancets metaanalys av 96 000 COVID-19-patienters sjukdomsförlopp visade att preparatet medförde en överdödlighet. Studien visade att var fjärde patient under behandling med hydroxyklorokin dog jämfört med bara elva procent av patienter som fick en annan behandling.

Resultatet möttes av kritik och The Lancet inledde därför en unik referatgranskning som dock snabbt avbröts då företaget Surgisphere, som levererade data till studien av hänsyn till patientsekretessen vägrade att lämna ut bakomliggande data. Det ledde till att tre av studiens fyra forskare – den fjärde är vd för Surgispheres – inte längre kunde garantera kvaliteten på studien och därför drog tillbaka publiceringen.

Försök med hydroxyklorokin börjar om

Hittills har forskarna varken kunnat bevisa de gynnsamma eller de skadliga effekterna mot coronaviruset.

Det har lett till att bland annat Världshälsoorganisationen (WHO, World Health Organization) på nytt inleder försök med hydroxyklorokin.

WHO: Ingen tecken på fara i studie

De senaste resultaten indikerar att hydroxyklorokin kan vara en mirakelkur. En ännu inte referatgranskad studie visar exempelvis att dödligheten bland de patienter som får hydroxyklorokin ligger i nivå med de patienter som får andra behandlingar.

En annan studie kunde dock inte hitta några bevis på att malariamedicinen skulle förhindra smitta av coronavirus – som Donald Trump har hävdat.

Läs också:

Sjukdomar

Forskare: Därför är Trumps coronacocktail livsfarlig

3 minuter
Sjukdomar

Amerikanska forskare: Solljus bekämpar coronaviruset effektivt

3 minuter
Sjukdomar

Den svenska kontra den danska coronastrategin: Styrkor och svagheter

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj