Snabbtest
Som namnet visar kan ett snabbtest upptäcka en coronavirusinfektion på kort tid.
Det finns generellt sett två slags test av coronaviruset:
- Diagnostiska tester, som visar om du just nu har covid-19. Snabbtest ingår i den här gruppen.
- Blodprovstester, som visar om du tidigare har varit smittad med coronaviruset.
För närvarande använder hälsovårdsmyndigheterna främst olika typer av diagnostiska tester, baserade på att en patient tar ett slem- eller salivprov med en bomullspinne i näsan och/eller munnen.
Ett snabbtest genomförs oftast med hjälp av en topsning i näsan och ger svar efter 15 minuter.
Hur säkert är ett snabbtest?
Sedan september månad har Världshälsoorganisationen WHO rekommenderat att snabbtester används som säkerhetsåtgärd och som ett led i smittspårning, medan exempelvis danska myndigheter har varit oroliga för den höga felmarginal som en del studier påvisade.
Därför har man i Danmark länge huvudsakligen använt sig av det känsliga PCR-testet, där en topsning från näsa och/eller svalg behandlas och analyseras i ett laboratorium för att hitta genetiskt material – rna – från coronaviruspartiklar.
Om provet tas och hanteras korrekt, så ger PCR-testet med 98-99 procents säkerhet rätt resultat och kan avslöja så lite som en enda viruspartikel hos patienten. Det tar dock vanligtvis ett par dagar innan patienten får sitt svar, vilket är en svaghet i samband med smittspårning.
Men nu har en direkt jämförelse verifierat användbarheten av snabbtester.
Danska forskare lät 5000 invånare ta både ett PCR-test och ett snabbtest. Resultatet visade att snabbtesterna hittade 70 procent av de fall som PCR-testerna också konstaterade vara positiva.
Resterande 30 procent av dem som är smittade, men som inte hittas av snabbtestet, är så kallade falskt negativa prover. Det är olyckligt, eftersom det innebär att patienter med ett negativt test kan fortsätta sin vardag och omedvetet föra vidare smittan.