Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Släpp inte coronaviruset över tröskeln

En ljummen, urvriden disktrasa kan inte hålla borta coronaviruset. Men med en kombinerad insats av rengöring och desinficering kan du lätt avlägsna viruspartiklar från hemmets lugna vrå.

Shutterstock

Det nya coronaviruset får för tillfället stora delar av världens befolkning att hålla sig hemma.

Karantänreglerna ska minska risken för smitta i det offentliga rummet, men innanför hemmets fyra väggar är det upp till individen att skydda sig mot den viruspartiklar som letar sig in via exempelvis handflator eller ytterkläder.

Genom att justera dina dagliga städvanor i hemmet en aning kan du förbereda dig och bli en av dem som undkommer smittan.

GUIDE: Så här håller du hemmet virusfritt

Forskare har tröskat igenom all befintlig kunskap om viruspartiklar och deras svagheter – och vi har samlat alltihop i en vetenskaplig guide för att undvika smittspridning:

 • © Shutterstock

  NÄR DU KOMMER HEM

  Om du vågar dig på en tur i samhället kan du ha vidrört ytor som kan vara täckta av coronaviruspartiklar. Som tur är förstör en grundlig handtvätt med helt vanlig handtvål stort set alla viruspartiklar. Tvålen är verksam genom att lösa upp ett omgivande lager av fettmolekyler, så att viruspartiklarna faller från varandra. Handsprit fungerar på ett liknande sätt, men kräver att händerna blir genom att händerna blir helt våta av etanol och är ineffektivt på svettiga eller smutsiga händer.

  Vad ska du göra?
  Tvätta händerna ofta och omedelbart när du kommer hem, eller – i brist på bättre alternativ – sprita händerna. Kom ihåg att se till att dina barn tvättar händerna. En grundlig torkning reducerar den möjliga överföringen av kvarvarande viruspartiklar med upp till 99,8 procent.

 • © Shutterstock

  VID HANDFATET

  En handtvätt med tvål deaktiverar inte bara viruspartiklar, den löser även om partiklarnas grepp på hudytan, så att viruspartiklarna sköljs ned i avloppet. Men mikroskopiska droppar med viruspartiklar kan enligt studier landa på ytorna kring handfatet, som därför kräver frekvent rengöring.

  Vad ska du göra?
  Avlägsna onödiga föremål runt handfatet. Rengör området och vattenkranen med rengöringsmedel och desinficera ofta med sprit som innehåller omkring 70 procent etanol. Torka också av dörrhandtag, kaffemaskiner och andra ytor du och andra ofta vidrör när du ändå är i gång.

 • © Shutterstock

  I SOFFAN

  Smartmobiler och surfplattor är notoriskt kända för att vara fulla av bakterier och virus. En av sex smartmobiler har exempelvis faecesbakterier på ytan. Det nya coronaviruset kan enligt studier överleva från ett par timmar upp till tre dagar på plast och metall, och därför bör all elektronik rengöras ofta – speciellt om flera familjen delar apparater.

  Vad ska du göra?
  Om din telefon är vattentät kan den tvättas med tvål och vatten. Annars kan du rengöra din smartmobil, surfplatta och bärbara dator med exempelvis 70 procent alkohol. Kontrollera först om skärmen tål det. Efter omkring en minut har viruspartiklarna försvunnit.

 • © Shutterstock

  VID FÖNSTRET

  En studie har visat att viruspartiklar som är mindre än 1 mikrometer – 0,001 millimeter – i så kallad aerosolform kan överleva och i extrema fall hämga kvar i luften i upp till tre timer. Vädring byter ut hushålens potentiella smittade luft, men deaktiverar inte i sig själv själva viruspartiklarna. Coronaviruset trivs nämligen både i kyla och värme. De sämsta förhållandena för viruspartiklarna är enligt studier hög temperatur kombinerad med hög luftfuktiget. Sistnämnda håller också dina slemhinnor i form, vilket gynnar kroppens kamp mot viruset.

  Vad ska du göra?
  Vädra ut och håll temperaturen hög och om möjligt luftfuktigheten mellan 40 och 60 procent. Dessutom är det en god idé dra upp gardinerna, eftersom ultraviolett strålning från solljuset sannolikt bryter ned mikroorganismer som virus i luften.

 • © Shutterstock

  VID TVÄTTMASKINEN

  Just nu är det oklart exakt hur mycket coronaviruset smittar från exempelvis handdukar och sängkläder. Men hälsomyndigheter världen över råder ändå skärpta procedurer kring klädtvätt i dessa tider – speciellt om en person i hemmet är smittad. Viktigast är att hålla rena och smutsiga kläder åtskilda.

  Vad ska du göra?
  De danska hälsomyndigheterna rekommenderar att du tvättar kläder på 60 grader, sängkläder, handdukar och kläder på 80 grader och om möjligt lägger smutsiga kläder direkt i tvättmaskinen. Kom ihåg att tvätta ytterkläder. En extra sköljning kan reducera antalet viruspartiklar. Torktumling och strykning gör också kläderna renare.

Familjemedlemmar smittar varandra

Efter noggranna studier har världens hälsovårdsmyndigheter avslöjat i vilken utsträckning smitta sprids mellan familjemedlemmar i hemmet och hur det begränsade utrymmet exempelvis påverkar hur svår sjukdomen blir.

Rapporter från Kina tyder exempelvis på att viruspartiklarna främst sprids via familjemedlemmar och nära kontakter – och i mindre utsträckning genom smittspridning i samhället som exempelvis på bussar och i butiker.

En metastudie av smittkedjor som omfattar 75 000 personer visar att personer i ett hushåll löper 16,6 procents risk för att bli smittad om någon i familjen får covid-19.

En mindre amerikansk studie visar dock en betydligt högre smittorisk i hemmet – hela 53 procents risk.

Enligt siffror från tyska hälsovårdsmyndigheter är det just hemmet som flest smittfall uppstår: Det står för hälften av alla fall.

Därför rekommenderar amerikanska hälsovårdsmyndigheter att en coronapatient omedelbart ska isoleras i ett rum i hemmet om:

 • covid-liknande symptom uppstår.
 • ett test har gjorts på grund av förhöjd misstanke om infektion.
 • man erhåller ett positivt testsvar.

Patienten bör inte dela toalett med andra i hushållet och god hygien – såsom regelbunden handtvätt, rengöring och avspritning av exponerade kontaktytor samt ventilation – ska säkerställa att smitta undviks.

Läs också:

Sjukdomar

Nytt vapen kan rädda oss från coronamutationer

4 minuter
Långvariga följder - Skanning av lungor som drabbats av covid-19
Sjukdomar

Fem saker du behöver veta om seneffekter till följd av coronaviruset

8 minuter
Gula coronaviruspartiklar bryter ut ur en människocell
Sjukdomar

5 saker du behöver veta om den engelska coronavarianten

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj