Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

sygdom faste top
Medicin - Sjukdomar

Ska du äta eller fasta när du är sjuk?

Vilket som är bäst att göra för din kropp beror helt på om du har influensa eller matförgiftning. I vissa fall är det bästa att utfodra kroppen med ny näring medan det kan vara ödesdigert i andra situationer.

Du ligger nedbäddad med svett, snor, hosta, feber eller kräkningar. Du har tappat aptiten och frågan är om du ska tvinga dig själv att äta eller inte för att må lite bättre.

Forskare från Yale University30972-2) i USA har just upptäckt att dieten under sjukdom helt beror på vilken sjukdom du har drabbats av.

Ät dig frisk

Det är helt avgörande om du har ett virus (exempelvis influensa eller förkylning) eller en bakterie (exempelvis matförgiftning, bronkit eller lunginflammation) i kroppen.

Båda typerna av sjukdom gör att kroppens försvar – immunsystemet – sätter i gång att bekämpa infektionen. Och det är den här kampen som leder till de välkända och obehagliga symptomen vid både influensa och lunginflammation.

Forskarna bakom studien utsatte möss för antingen en virusinfektion eller en bakterieinfektion. Samtliga möss förlorade aptiten, men forskarna fann att möss som var smittade med ett virus skulle äta mat för att bli bra snabbt.

Å andra sidan visade sig mat vara skadligt för de möss som hade en bakterieinfektion.

Ät och dö

Mössen med virusinfektion var beroende av glukos för att kunna skydda sin hjärna mot inflammationer i kroppen.

Men möss med en bakterieinfektion gjorde bäst i att undvika glukos. När kroppen inte får i sig socker förbränner den i stället fett och det gör att avfallsämnet keton produceras, vilket är gynnsamt i kampen mot bakterier.

Försöket visade att om den här “keton-knappen" blockerades av att mössen trots allt fick i sig glukos, kunde de till och med dö av epileptiska anfall som uppkom på grund av skador på deras nervceller.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

91 minuter
Sjukdomar

Ny smittsam sjukdom förlamar barn

19 minuter
Sjukdomar

Forskare: Här är orsaken bakom multipel skleros

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj