Ska du äta eller fasta när du är sjuk?
Vilket som är bäst att göra för din kropp beror helt på om du har influensa eller matförgiftning. I vissa fall är det bästa att utfodra kroppen med ny näring medan det kan vara ödesdigert i andra situationer.

Du ligger nedbäddad med svett, snor, hosta, feber eller kräkningar. Du har tappat aptiten och frågan är om du ska tvinga dig själv att äta eller inte för att må lite bättre.
Forskare från Yale University i USA har just upptäckt att dieten under sjukdom helt beror på vilken sjukdom du har drabbats av.
Ät dig frisk
Det är helt avgörande om du har ett virus (exempelvis influensa eller förkylning) eller en bakterie (exempelvis matförgiftning, bronkit eller lunginflammation) i kroppen.
Båda typerna av sjukdom gör att kroppens försvar – immunsystemet – sätter i gång att bekämpa infektionen. Och det är den här kampen som leder till de välkända och obehagliga symptomen vid både influensa och lunginflammation.
Forskarna bakom studien utsatte möss för antingen en virusinfektion eller en bakterieinfektion. Samtliga möss förlorade aptiten, men forskarna fann att möss som var smittade med ett virus skulle äta mat för att bli bra snabbt.
Å andra sidan visade sig mat vara skadligt för de möss som hade en bakterieinfektion.
Ät och dö
Mössen med virusinfektion var beroende av glukos för att kunna skydda sin hjärna mot inflammationer i kroppen.
Men möss med en bakterieinfektion gjorde bäst i att undvika glukos. När kroppen inte får i sig socker förbränner den i stället fett och det gör att avfallsämnet keton produceras, vilket är gynnsamt i kampen mot bakterier.
Försöket visade att om den här “keton-knappen" blockerades av att mössen trots allt fick i sig glukos, kunde de till och med dö av epileptiska anfall som uppkom på grund av skador på deras nervceller.