På 1920-talet rasade en dödlig hjärninflammation som skickade tusentals in i en förstelnad, dödsliknande dvala.

© YouTube

Sjuka vaknar efter 40 år i dvala

På 1920-talet spred sig en fruktansvärd hjärninflammation. Läkarna stod maktlösa inför epidemin som förvandlade tusentals till fångar i sin kropp. Men efter 40 år hände plötsligt något.

27 februari 2017 av Rikke Jeppesen & Stine Overbye

Ett medicinskt mirakel. Så beskrev läkarna från Beth Abrahams Hospital i New York det som de blev vittnen till under sommaren 1969. 

Vid den tiden hade sjukhuset en hel avdelning för livlösa och orörliga kvinnor och män. Patienterna hade smittats med en fruktansvärd hjärninflammation under 1920-talet som gjorde att de hamnade i en dödsliknande dvala.

Patienter reste sig upp och dansade

Efter decennier som fångar i sin egen kropp fick ett nytt läkemedel patienterna att vakna. De extatiska patienterna sjöng, skrattade och dansade på sjukhusavdelningen som tidigare hade varit tyst som i en gravkammare.

>> Fascinerad av vetenskapen? Prova vår tidning i två månader för 69:50 kronor.

VIDEO: Se patienter resa sig efter 40 år som förstenade statyer. Läkaren som kommenterar är den berömde neurologen från Beth Abrahams Hospital, Oliver Sacks:

Mirakelmedicin gav vanföreställningar

Medicinen som väckte de sjuka hette levodopa – ett läkemedel som påverkar hjärnans signalsubstans dopamin och som används än i dag för att behandla Parkinsons sjukdom. 

Dessvärre fick patienterna på Beth Abrahams Hospital snabbt biverkningar som vanvöreställningar, muskelkramp och okontrollerbara impulser.

Efter cirka tre veckor avtog levodopas verkan helt och patienterna gled tillbaka in i den dödsliknande dvalan. 

FILMTIPS: Uppvaknanden (1990)

Filmen "Awakenings", eller på svenska "Uppvaknanden", med Robert De Niro och Robin Williams i huvudrollerna bygger på Oliver Sacks och Beth Abrahams-patienternas historia. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: