Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hosta är ofta ett symptom på corona

Så här skiljer du mellan coronavirus, förkylning och influensa

En hostning, en nysning eller hög feber väcker nu genast misstanke om coronaviruset. Men med noggrann kunskap om symptom och förlopp för coronavirus kan du själv räkna ut om kroppen verkligen har angripits av det fruktade viruset.

Shutterstock

Influensa, förkylning och coronavirus är samtliga virusburna luftvägssjukdomar, som delar ett flertal sjukdomstecken. Den avgörande skillnaden är att den sistnämnda för tillfället lämnar ett snabbt växande antal döda och allvarligt sjuka efter sig.

I den situationen är det viktigt att du själv kan avläsa de kroppssignaler som skiljer coronavirus, förkylning och influensa från varandra.

I slutändan är det bara ett test som kan avgöra om du faktiskt är smittad med coronavirus eller "bara" har förkylning eller influensa. Dina symptom kan dock ge dig en tydlig fingervisning.

Symptom på coronavirus, förkylning och influensa

Under det första, lindriga stadiet av coronaviruset har du enligt Världshälsoorganisationen WHO ofta:

  • Torr hosta
  • Trötthet
  • Feber

Dessutom kan andra mindre vanliga symtom uppstå:

  • Ont i halsen
  • Diarré
  • Nedsatt smak- och luktsinne
  • Huvudvärk
  • Allmän sjukdomskänsla, exempelvis smärta i musklerna

    En central indikator för coronaviruset är den torra, ihållande hostan.

Om du hostar utan att ha några andra symptom, beror det troligen inte på coronaviruset.

Om du bara är snuvig är det troligtvis en förkylning.

Influensa medför vanligtvis fler symptom, som i kombination med varandra snabbt gör dig arbetsoförmögen.

Corona-symptom kommer ofta i denna ordning

Forskare från University of Southern California i USA har analyserat 57 024 journaler från coronapatienter för att lära sig mer om sjukdomens symptom.

Deras resultat visar att coronaviruset ofta startar med feber och därefter hosta och muskelsmärta. Därefter kommer symptom som illamående och kräkningar och därefter diarré. Endast ett fåtal patienter upplevde ett förlopp där problem med magen var de första symptomen.

Forskarna hoppas att deras studie kan hjälpa människor att skilja på coronaviruset och andra sjukdomar när säsongen för influensa och förkylningar drar igång i höst.

Har du coronavirus, influensa eller förkylning?

Coronavirus, influensa och förkylning påminner till stor del om varandra, men det finns dock sätt att upptäcka skillnaden mellan dem. Använd vår översikt över symptom på coronaviruset, förkylning och influensa för att se hur sjukdomarna vanligtvis uppträder.

Översikt över skillnaden på corona, förkylning och influensa

Översikten visar hur ofta olika symtom uppträder vid coronavirus, förkylning och influensa.

© WHO / Ken Ikeda Madsen

Var medveten om att myndigheterna rekommenderar isolering oavsett symtom.

Coronaviruset kan bete sig annorlunda från person till person, och enbart ett coronatest kan berätta om du har coronavirus, förkylning, influensa eller något helt annat.

Förlopp för coronavirus, förkylning och influensa

Ett annat sätt att peka ut coronavirussmitta är genom att uppskatta perioden från smittotillfället tills symptomen visar sig – den så kallade inkubationstiden.

Influensa utvecklas snabbt under 1–4 dagar, medan coronavirus byggs upp långsammare. Medianen – den genomsnittliga mätningen – för när smittade börjar uppvisa symptom är enligt en studie 5,1 dagar.

En förkylning blir kännbar inom 1–3 dagar.

Varningstecken på coronavirus

Immunsystemets reaktion på miljontals viruspartiklar i lungorna kan under loppet av flera dagar utvecklas till lunginflammation.

Var uppmärksam på om du börjar andas mycket snabbare och din andning förändras från omkring 12–16 till 20–30 andetag i minuten. Under normala omständigheter uppstår inte samma varningstecken under förkylning och influensa.

Om du exempelvis drabbas av andningssvårigheter, tryck över bröstet och blå läppar, så bör du enligt amerikanska folkhälsomyndigheten CDC genast kontakta din läkare.

Stanna hemma oavsett symptom

Enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature är smittorisken med corona som störst i ett initialt skede – även innan symptomen har visat sig. Ju tidigare du fattar misstanke om sjukdom och isolerar dig, desto färre personer kan du komma att smitta.

Om du är osäker på om du har coronavirus, influensa eller bara är förkyld, rekommenderar hälsomyndigheterna att du stannar hemma i vilket fall. Sök läkarvård telefonledes om symptomen förvärras.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj