Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här skiljer du mellan influensa, förkylning och covid-19

En hostning, en nysning eller hög feber väcker nu genast misstanke om coronaviruset. Men med större kunskap om sjukdomens symptom och förlopp kan du själv räkna ut om kroppen verkligen har angripits av det fruktade viruset.

Influensa, förkylning och covid-19 är samtliga virusburna luftvägssjukdomar, som delar ett flertal sjukdomstecken. Den avgörande skillnaden är att den sistnämnda för tillfället lämnar ett snabbt växande antal döda och allvarligt sjuka efter sig.

I den situationen är det viktigt att du själv kan avläsa de kroppssignaler som skiljer virussjukdomarna åt.

Symptom

Under det första, lindriga stadiet av covid-19 har du enligt Världshälsoorganisationen WHO torr hosta och ditt allmäntillstånd är påverkat, det vill säga att din kropp inte uppför sig som den brukar; du kan exempelvis ha lätt feber och eventuell trötthet. En central indikator är den torra, ihållande hostan.

Om du hostar utan att ha några andra symptom, beror det troligen inte på coronaviruset.

Om du bara är snuvig är det troligtvis en förkylning.

Influensa medför vanligtvis fler symptom, som i kombination med varandra snabbt gör dig arbetsoförmögen.

Corona-symptom kommer ofta i denna ordning

Forskare från University of Southern California I USA har analyserat 57 024 journaler från coronapatienter för att lära sig mer om sjukdomens symptom.

Deras resultat visar att covid-19 ofta startar med feber och därefter hosta och muskelsmärta. Därefter kommer symptom som illamående och kräkningar och därefter diarré. Endast ett fåtal patienter upplevde ett förlopp där problem med magen var de första symptomen.

Forskarna hoppas att deras studie kan hjälpa människor att skilja på covid-19 och andra sjukdomar när säsongen för influensa och förkylningar drar igång i höst.

Har du smittats av coronaviruset? Jämför symptomen här:

Utvecklingsperiod

Ett annat sätt att peka ut coronavirussmitta är genom att uppskatta perioden från smittillfället tills symptomen visar sig – den så kallade inkubationstiden.

Influensa utvecklas snabbt under 1–4 dagar, medan covid-19 byggs upp långsammare. Medianen – den genomsnittliga mätningen – för när smittade börjar uppvisa symptom är enligt en studie 5,1 dagar.

En förkylning blir kännbar inom 1–3 dagar.

Varningstecken

Immunsystemets reaktion på miljontals viruspartiklar i lungorna kan under loppet av flera dagar utvecklas till lunginflammation.

Var uppmärksam på om du börjar andas mycket snabbare och din andning förändras från omkring 12–16 till 20–30 andetag i minuten. Under normala omständigheter uppstår inte samma varningstecken under förkylning och influensa.

Om du exempelvis drabbas av andningssvårigheter, tryck över bröstet och blå läppar, så bör du enligt amerikanska folkhälsomyndigheten CDC genast kontakta din läkare.

Stanna hemma oavsett symptom

Enligt en ny, ej kollegialt granskad studie är smittorisken som störst i ett initialt skede – även innan symptomen har visat sig. Ju tidigare du fattar misstanke om sjukdom och isolerar dig, desto färre personer kan du komma att smitta.

Om du är osäker på om du har covid-19, influensa eller bara är förkyld, så rekommenderar hälsomyndigheterna att du stannar hemma i vilket fall. Sök läkarvård telefonledes om symptomen förvärras.

Läs också:

Coronavirus mondkapje
Sjukdomar

Överraskande upptäckt: Barn kan bilda antikroppar utan att ha smittats av corona

6 minuter
superspridare
Sjukdomar

Forskare: En täppt näsa kan göra dig till superspridare

7 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

113 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj