Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så undviker du coronaviruset på stormarknaden

Coronaviruset kan leva vidare på sådant som dörrhandtag, plastflaskor och till och med papperspåsar, men med lite extra aktsamhet är det lätt att undvika viruspartiklarna på exempelvis stormarknaden.

Shutterstock

En enda hostning eller nysning sprider upp till 3 000 droppar från näsan till munnen.

I de små dropparna sekret på 1-5 mikrometer ligger det hos COVID-19-patienter potentiellt tiotusentals coronaviruspartiklar, som kan landa på händer eller ytor, där partiklarna lever vidare och i värsta fall smittar andra.

En studie har klarlagt hur länge coronaviruset överlever utanför kroppen på olika sorters ytor.

 • Plast – upp till 72 timmar
 • Rostfritt stål – upp till 72 timmar
 • Papp – upp till 24 timmar
 • Koppar – upp till fire timmar
 • Fri luft – upp till tre timmar

"En senare studie från det nationella australiska forskningsinstitutet har visat att aktiva viruspartiklar – som förvaras vid 20 grader under laboratorieförhållanden – kan överleva på vanliga ytor som glas, rostfritt stål, mobiltelefoner och sedlar i upp emot 28 dagar."

En lång rad faktorer som mängden virus som samlats på ytan och luftfuktigheten påverkar livslängden, precis som temperaturer högre eller lägre än 21–23 grader förkortar respektive förlänger livslängden.

Även om coronaviruset kan infektera en lång rad ytor, kan du tryggt besöka stormarknaden utan att vara rädd att smittas, så länge du följer ett par förhållningsregler.

GUIDE: Så här gör du dina inköp utan att bli smittad

Du kan vara trygg genom att beröra stormarknaden ytor, så länge du följer hälsomyndigheternas anvisningar. Först och främst ska du hålla behörigt avstånd från andra kunde och tvätta händerna noga före och efter besök i butiken.

 • Coronavirus op oppervlakken – supermarkt
  © Shutterstock

  Vid varuvagnen:

  Hundratals personer kan använda samma varuvagn eller -korg varje dag, och enligt en studie samlas farliga bakterier och virus, som kan leda till infektioner, på cirka hälften av handtagen.

  Vad kan du göra?
  Fundera på om du kan bära dina varor i famnen. Om inte, kan du använda desinficeringsmedel som innehåller minst 62–71 alkohol, coronaviruspartiklar från alla ytor på under en minut.

 • Coronavirus in de supermarkt – koelvak
  © Shutterstock

  Vid kyldisken:

  Dörrarna vid kyldiskar och montrar i stormarknaden är svåra att undvika, och de kan potentiellt vara infekterad med viruspartiklar med COVID-19-patienter. Smittan överförs emellertid inte genom huden, utan bara om du för upp händerna till munnen eller näsan.

  Vad kan du göra?
  Du bör tvätta händerna eller desinficera dem efter kontakt med kyldisken, vilket stormarknader i exempelvis Danmark har blivit uppmanade att tillhandahålla. Du bör för övrigt bara beröra de varor du ska köpa.

 • Coronavirus op oppervlakken – pinpassen
  © Shutterstock

  Vid kortterminalen:

  Både mynt, sedlar och betalkort är ökända för att samla upp bakterier på sin färd mellan människor och betalningssystem. Studier har visat att de sannolikt även kan sprida virus. Enligt ett uttalande från WHO, behöver vi emellertid inte specifikt befara att kontanter är den största boven under den pandemi vi lever med nu.

  Vad kan du göra?
  Om du vill vara på den säkra sidan bör du i möjligaste mån undvika att använda knapparna på betalterminalen, utan använd i stället kontaktlösa betalningslösningar eller betala med din smartmobil

 • © Shutterstock

  På kundtoaletten:

  Efter ett toalettbesök ignorerar 95 procent av befolkningen hälsomyndigheternas rekommendation att tvätta händerna i minst 20 sekunder. Därför kan ytor på exempelvis offentliga kundtoalett vara täckta med viruspartiklar.

  Vad kan du göra?
  Undvik offentliga toaletter utan sensorstyrda vattenkranar och tvålhållare, tvätta händerna med tvål i 20 sekunder och torka dem varsamt med pappershanddukar. Dörren bör också öppnas med en pappersnäsduk eller din armbåge.

Lång viruslivslängd bör inte leda till panik

Forskarnas kunskap om virusets livslängd på olika ytor, bör inte väcka en någon oro. Amerikanska hälsomyndigheten CDC tror inte att kontakten med ytor är den primära orsaken till smitta. Dessutom kan smittan lätt undvikas genom att tvätta händerna ofta, avspritning av händerna och genom att undvika att beröra ansiktet.

Även om viruset överlever i flera timmar i fri luft, kommer viruspartiklarna vanligtvis falla till marken snabbt eller blir så utspridda i luften att partiklarna är för få för att smitta.

Dessutom existerar inga kända fall av smitta som har överförts via paket eller post, enligt amerikanska myndigheter.

Forskare har inte kunnat slå fast exakt hur länge partiklarna överlever på textilier, men antar att de naturliga fibrerna torkar ut salivdropparna och därmed bibehåller partiklarna mer effektivt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj