Shutterstock
Influensa

Så undviker du att bli influensans nästa offer

Influensasäsongen står för dörren och det innebär massor av snoriga näsor och febriga pannor. Läs här hur du undviker att bli influensavirusets nästa offer.

Näsan rinner, lederna värker och svetten lackar på den febervarma pannan.

Varje år drabbas mellan tre och fem miljoner människor i världen av influensa.

På nordligare breddgrader härjar influensan ofta under vintermånaderna från december till mars och de årliga epidemierna varar fyra till sex veckor.

Cirka var femte person smittas under utbrottet – men du måste inte vara en av dessa om du följer dessa åtta tips för att lura viruset:

  1. Undvik platser där många människor är samlade på en liten plats – exempelvis på bussar och konserter.

  2. Håll dig borta från smittade personer så att du undviker att viruset sprids via spottdroppar från hostningar och nysningar.

  3. Tvätta händerna med vatten och tvål eller sprit när du har rört vid dörrhandtag eller ledstänger som kan vara angripet av influensavirus.

  4. Undvik att klia dig i ögonen eller näsan eller bita på naglarna – dina händer kan bära på virus som du på så sätt hjälper in i kroppen.

  5. Drick vatten så att kroppen har bra vätskebalans. Vätskan håller luftvägarnas slemhinnor tjocka och fuktiga och gör det svårare för virus att tränga in.

  6. Håll ditt hem och din arbetsplats välstädad så att virus inte sätter sig på ytorna. Vädra också flera gånger varje dag – antalet viruspartiklar i luften är betydligt färre utomhus än inomhus.

  7. Stärk ditt immunförsvar med minst åtta timmars sömn, hälsosam mat och utomhusträning.

  8. Undvik rök som irriterar slemhinnorna och försvagar immunförsvaret, så att du blir mer mottaglig för infektioner.