Shutterstock
Vaccine mod coronavirus er på vej.

Så övervinner vi coronaviruset

Regeringar världen över vidtar drastiska åtgärder för att tämja och besegra Covid-19. Och forskarna står på rad med nästan färdiga vapen mot den extremt smittsamma sjukdomen.

Som flugsvampar växer de röda cirklarna upp i John Hopkins Institutes direktsändning av antalet smittade i Europa.

Och på söndagskvällen den 15 mars 2020 kunde man rapportera om fler coronasmittade i Europa än Kina.

Att kurvan nu har vänt i Kina beror främst på de många intensiva initiativen från den kinesiska regeringen. Och Kina har nu enligt tidningen The Independent stängt ned det sista av totalt 16 nybyggda "coronavirussjukhus" i landet.

Utegångsförbud, social distansering, medborgare som tar ansvar, begränsningar av större och mindre folksamlingar, stängda gränser och arbetsplatser, karantäner och hälsokontroller utan uppehåll. Initiativen för att begränsa smittan är många runt om i Europa – mest drastiska i norra Italien, Danmark, Frankrike och Österrike.

Men vad är det egentligen som krävs? Och när kan vi vänta oss att coronaviruset är utrotat? Det är flera hinder som måste övervinnas på vägen.

Vad är det som krävs?

Coronavirus i en kultur.

I slutet av januari ledde ett samarbete mellan Melbourne Universitet och Royal Melbourne Hospital I Australien till att coronavirus från en patient kunde växa i en speciell kultur. Resultatet kan leda till avgörande insikter i hur ett coronavaccin ska tas fram.

© Peter Doherty Institute for Infection and Immunity

Israeliska Migal Galilee Research Institute har kommit långt i sina studier. Chen Katz, forskningsledare på institutet, hävdar i tidningen The Times of Isreal att det kommer att finnas en variant av ett vaccin innan sommaren.

Vaccinet ska intas oralt, skyddar inte till 100 procent och räcker endast i 14 dagar.

Detta tillfälliga vaccin kan dock bidra till att minska smittan. Men alla väntar på det vaccin som gör oss helt immuna mot coronaviruset – som ännu inte har sett dagens ljus.

Det skapar en period där viruset kan fortsätta att skapa kaos.

Kanske finns en del av svaret i medicinen mot ebola

Utöver det finns det många lovande mediciner som kan visa sig minska coronaviruset hos de personer som är smittade.

Läkemedlet 'remdesivir', som först utvecklades för personer med ebola, kan vara en av dessa mediciner. Det har redan nu testats på en amerikansk patient med goda resultat.

Senare i mars kommer Gilead, som ligger bakom medicinen, rekrytera 1 000 patienter för att avgöra om fler injektioner med remdesivir kan slå ut viruset skriver vetenskapsmediet Stat.

Den danska läkemedelsmyndigheten har upprättat en lista över mediciner som kommer att testas inom en snar framtid.

Vaccinet som gör oss helt immuna - och som vi alla väntar på

WHO räknar inte med att vi kommer att ha ett vaccin som gör oss immuna mot coronaviruset före 2021.

Och innan vaccinet kan börja användas måste det finnas i tillräckligt stor mängd och vara testat på djur som har vissa fysiologiska likheter med oss människor - exempelvis grisar och möss.

I början av februari bekräftade forskare på Imperial College i England att de testar sina vaccin på möss.

Flera andra institut står på kö och meddelar också att de testar sina vaccin på djur.

Vi låter naturen ha sin gång

Som det ser ut just nu verkar man inte kunna bli smittad av Covid-19 mer än en gång. Men det har inte bekräftats med säkerhet. Därför är det ytterst riskabelt att utgå från detta.

Om coronaviruset uppför sig som många andra typer av virus kan vi komma att uppleva en minskning av antalet smittade i takt med att vädret blir bättre och temperaturen stiger enligt forskning.

Men det är heller inget vi kan förlita oss på. Under sommarmånaderna kan viruset mutera ytterligare och därför göra oss sjuka igen när det blir höst.

Men en potentiell mutation kan också bli vår räddning – om coronaviruset skulle mutera till en version som är mindre farlig för oss. Det var vad som hände med SARS då det 2013 muterade till en variant som inte bidrog till att göra människor sjuka i samma utsträckning som tidigare, skriver vetenskapsmediet Live Science.

När kan vi förvänta oss att coronaviruset är utrotat?

Det är otroligt sällsynt att en sjukdom utrotas helt enligt WHO.

Därför är det heller inte någon forskare som vågar svara på om när coronaviruset är utrotat.

Men det finns näst intill en global tro på att ju mer man forskar om viruset och ju fler politiska initiativ som genomförs för att begränsa viruset desto mer tid kommer forskarna ha för att ta fram ett vaccin som kan göra oss immuna - en gång för alla.