Shutterstock
Person snyter sig

Så motverkar du illamående

Morgonillamående, baksmälla eller åksjuka – illamående kan komma i många situationer. Lyckligtvis har forskarna ett flertal vetenskapligt underbyggda metoder för att motverka obehaget.

Kyla

Frisk luft kyler ned hjärnan

Kvinna öppnar fönster
© Shutterstock

Kyla, exempelvis i form av frisk luft eller en våt handduk, kan bidra till att avhjälpa illamåendet. Förklaringen är troligen att kyla dämpar hjärnans termostat, hypotalamus, som bland annat skapar illamåendets obehagliga känsla av kallsvett.

Ingefära

Växtrot lindrar illamående

Ingefära på tallrik
© Shutterstock

Ämnena gingerol och shogaol i ingefära påverkar hjärnans illamåendecentrum och lindrar illamående. De fungerar bland annat mot graviditetsillamående, men gravida bör bara inta ingefära i små mängder, därför att det kan vara skadligt för fostret i stora mängder.

Meditation

Sinnesro ger lugn mage

Person mediterar
© Shutterstock

Illamående får kroppen att arbeta på övertid: Den ökar pulsen, aktiverar musklerna och får svetten att sippra fram. Meditation har motsatt effekt och studier visar bland annat att tekniken "mindfulness" fungerar mot graviditetsillamående.

Aromaterapi

Spritångor hjälper patienter

Aromaterapi
© Shutterstock

Aromaterapi med isopropanol kan eventuellt lindra det illamående som uppstår efter kirurgiska ingrepp. En liten servett med isopropanol – exempelvis en desinfektionsservett – förs till näsan varpå patienten drar två till tre djupa andetag.

Medicin

Antihistaminer motverkar åksjuka

Antihistaminpiller

Flera läkemedel motverkar illamående – vissa typer av antihistaminer kan exempelvis dämpa åksjuka genom att vinda sig vid vissa receptorer i hjärnan. Det är dock viktigt att tala med sin läkare före användning samt att vara uppmärksam på biverkningar.