Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

Så blir coronaviruset en sann mördare

Det nya coronaviruset sprider sig och antalet smittade ökar med flera hundra dag efter dag. Viruset är dock långt ifrån lika dödlig som exempelvis SARS, men det kan förändras med bara en eller ett par mutationer.

Shutterstock

Ett muterat coronavirus vid namn SARS-CoV-2 har just nu hela världens uppmärksamhet.

Varje dag ökar antalet smittade, medan allt fler länder rapporterar om sina första fall av sjukdomen. Nyligen har Världshälsoorganisationen WHO även deklarerat att situationen är en internationell hälsokris.

Nu är man rädd att viruset ska mutera ytterligare. Och det är alls inget orealistiskt scenario.

2019-ncov
© Shutterstock

Kort om den nya coronaviruset SARS-CoV-2

 • Vad för sorts virus är det?

  Viruset SARS-CoV-2 är ett så kallat coronavirus. Det är en virustyp som ligger bakom de flesta av vintern förkylningar och som generellt sett till hör den harmlösa sorten. I sällsynta fall kan ett coronavirus dock mutera och smitta från djur till människa och det är så de kan bli farliga.

  Sjukdomarna SARS och MERS är också coronavirus.

 • Hur har det uppstått?

  Det nya coronaviruset tros ha uppstått på en fisk- och djurmarknad i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Där har ett djur troligen burit på viruset och smittat någon av alla de människor som har kommit i kontakt med det.

  Det har ännu inte gått att påvisa vilket djur som ligger bakom den första smittan, men ormar, fladdermöss och myrkottar har på sistone tillhört de huvudmisstänkta.

 • Hur smittar den?

  Viruset smittar människor emellan, och forskare tror att viruset primärt överförs genom droppar när en sjuk person hostar eller nyser. Smitta kan dock även ske genom avföring.

 • Hur många har smittats?

  Sedan de första rapporterna om viruset i december 2019 har antalet stigit till flera tusen. De allra flesta smittade är från Kina, men viruset har också bekräftats i flera länder över fyra kontinenter.

  Du kan följa med i smittutvecklingen här.

 • Vilka är symptomen?

  Viruset kan ge symptom som hosta, uttalad trötthet, feber och andningsproblem. I svåra fall kan sjukdomen också utvecklas till lunginflammation och organsvikt.

 • Vilken behandling finns att få?

  Om symptomen är begränsade till hosta, feber och trötthet, behandlas viruset som en normal fökylning. Om den smittade får lunginflammation kan sjukhusvistelse bli nödvändig.

  Den lunginflammation som viruset kan orsaka är nämligen viral och inte bakteriell. Därför har antibiotika ingen verkan.

  Behandlingen blir då att stödja den smittades lungfunktion och ge rikligt med vätska.

 • Hur många har avlidit?

  Till dags dato har 2 130 personer avlidit av det nya coronaviruset. Det innebär en dödlighet på mindre än två procent, vilket inte är någon hög siffra. SARS har exempelvis en dödlighet på tio procent.

  De flesta människor som har avlidit av sjukdomen har varit äldre eller haft ett försvagat immunförsvar.

  Du kan följa med i smittutvecklingen och dödligheten här.

Ett virus med hög mutationstakt

Coronaviruset är ett så kallat rna-virus, som kännetecknas av att vara instabilt och ha en hög mutationstakt.

Viruset har också redan muterat en gång, då det hoppade från djur till människa, och ännu en gång när det började smitta människor emellan.

Lär dig mer om din omvärld. Testa vår digitala prenumeration i 30 dagar för 0 kronor.

Forskare över hela världen fruktar därför att viruset ska mutera igen, och att mutationerna stärker egenskaper som smittsamhet och dödlighet. Det är nämligen då coronaviruset kan bli farligt på riktigt.

Mutationstyp #1 - Genetisk variation

Antigen drift kännetecknas av små naturliga mutationer i viruset som över tid utvecklas till en ny variation och förvirrar immunförsvaret. Antigen drift är exempelvis orsaken till att många människor kan få influensa flera gånger under en och samma säsong.

Mutationstyp #2 - Genetisk förskjutning

Antigent skifte är en annan typ av mutation där två eller flera virus kombineras och bildar en ny typ av virus. Den genetiska förändringen är därför anledningen till nya sjukdomar som vårt immunförsvar inte känner igen och kan skydda oss mot. Pandemin med svininfluensan H1N1 år 2009 uppstod exempelvis som en följd av en genetisk förändring med virus från grisar, människor och fåglar

Mördarvirus dödar var tionde smittad

För att ett virus ska utvecklas till en mördare, måste det först och främst smitta och spridas snabbt. För att det ska vara möjligt krävs det att vissa villkor uppfylls:

 • Viruset ska kunna spridas via luften.
 • Viruset ska kunna smitta över långa avstånd
 • Viruset ska vara så aggressivt att även några få viruspartiklar kan smitta en person
 • Viruset ska snabbt försökas. Och så ska värden sprida smittan medan vederbörande ännu inte har några symptom, så att kontakten med andra fortsätter, i stället för att värden isolerar sig.

Jämför man villkoren med coronaviruset, så kan flera av dem redan bockas av. Det har exempelvis påvisats att viruset är luftburet, eftersom det smittar genom små droppar från nysningar och hosta.

Lyssna till de upplästa artiklarna och få åtkomst till vårt stora arkiv – i appen, på datorn eller på läsplattan. Just nu får du 30 dagar för 0 kronor.

Dessutom är det mycket som tyder på att coronaviruset kan smitta utan symptom. Enligt flera hälsomyndigheter ser det ut som om att smittade kan vara symptomfria i upp till 14 dagar och eventuellt kan föra smittan vidare under den perioden.

Det har dock inte konstaterats hur långt viruset kan resa. Utifrån virusets relativt stora storlek, tror flera forskare exempelvis inte att det kan vara luftburet särskilt lång tid åt gången.

Det är också oklart hur aggressivt coronaviruset är. Forskare från Imperial College London i Storbritannien har dock gjort beräkningar som visar att varje smittade person i genomsnitt smittar 2,5 personer. Och i så fall är coronaviruset mer smittsamt än exempelvis SARS.

Om coronaviruset muterar i en riktning, så att det uppfyller alla villkoren, är första delen av skräckscenariot redan verklighet. Viruset måste dock också öka sin dödlighet om det ska bli ett sant mördarvirus.

Just nu ligger dödligheten ”bara” på omkring två procent, vilket är relativt lågt. Det kan jämföras med dödligheten för SARS på tio procent, och omkring 20 procent för den spanska sjukan 1918.

Simulering visar pandemi inom ett halvår

I fjol gjorde det amerikanska forskningsinstitutet, Institute for Disease Modeling en modell som visade hur ett muterat influensavirus kunde spridas till hela världen på bara sex månader.

I simuleringen uppfyller det fiktiva viruset alla villkoren för snabb smitta och har dessutom en hög dödlighet.

Video: Se "det perfekta viruset" spridas över jorden:

Kilde: Institute for Disease Modeling

Forskerne bag modellen har efter udbruddet af coronavirus været ude og slå fast, at coronacirussen ikke kan sammenlignes med den fiktive virus i simulationen.

Ikke desto mindre giver simulationen et indblik i, hvordan og hvor hurtigt 'den perfekte virus' kan sprede sig til hele verden.

Läs också:

Medicinsk teknik

Ny teknik sorterer sädesceller efter kön

2 minuter
Sjukdomar

Virus kan bota diabetes

12 minuter
nb_u19 Ebola
Ebola

Ebolaöverlevare kan smitta sexpartner

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj