Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pest

Häsovårdshetsmyndigheterna har skickat ut räddningspersonal för att desinficera de pestdrabbade områdena.

© RIJASOLO/SCANPIX
Medicin - Sjukdomar

Pestutbrott på Madagaskar har löpt amok

De senaste månaderna har ett utbrott av lungpest på Madagaskar spridit sig med vindens hastighet. Smittan är luftburen, och länderna kring ön har höjt sin larmberedskap.

Över 120 personer har dött och minst 1800 har smittats i det värsta pestutbrottet i nyare tid. Så lyder rapporten från Världshälsoorganisationen WHO, som nu slår larm.

Ett våldsamt utbrott av lungpest, som härjar på Madagaskar, är ännu inte under kontroll, och har nått landets huvudstad Antananarivo. Därifrån kan sjukdomen spridas till andra länder.

Nio omgivande länder – bland andra Kenya, Tanzania och Sydafrika – har höjt sin beredskap och håller ett extra öga på personer som har varit på Madagaskar.

Lungpest är luftburen

Lungpest orsakas av samma bakterie – Yersinia pestis – som böldpest, som utplånade en tredjedel av Europas befolkning på 1300-talet.

Lungpest är den farligaste av de båda pestformerna – i lungorna blir bakterien luftburen och kan smitta andra genom hostningar, saliv och nysningar.

Symptomen är hög feber, huvudvärk och trötthet, som följs av blodig hosta, diarré och andnöd.

Septisk chock dödar

När pestbakterierna intar kroppen kamouflerar de sig, så att immunförsvaret inte kan se dem. Sedan förökar de sig snabbt, och när immunförsvaret upptäcker att något är på tok är det för sent.

Immunreaktionen är kraftig och gör att kroppen försätts i så kallad septisk chock – blodtrycket faller drastiskt, och pulsen stiger explosivt. Hjärtat kan inte hänga med, och konsekvensen är hjärtstillestånd.

Obehandlad har lungpest en 100-procentig dödlighet, men en antibiotikakur inom 24 timmar efter att de första symptomen visar sig räcker för att behandla sjukdomen.

Läs också:

Der er fundet resistent HIV. Her får mand taget HIV-test.
Aids

Resistent hiv sprider sig till flera länder

2 minuter
Ebola

Ebola kan vara på väg att smitta miljonstad

17 minuter
Sjukdomar

Historiens 10 värsta epidemier

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj