Pestutbrott på Madagaskar har löpt amok
De senaste månaderna har ett utbrott av lungpest på Madagaskar spridit sig med vindens hastighet. Smittan är luftburen, och länderna kring ön har höjt sin larmberedskap.

Häsovårdshetsmyndigheterna har skickat ut räddningspersonal för att desinficera de pestdrabbade områdena.
Över 120 personer har dött och minst 1800 har smittats i det värsta pestutbrottet i nyare tid. Så lyder rapporten från Världshälsoorganisationen WHO, som nu slår larm.
Ett våldsamt utbrott av lungpest, som härjar på Madagaskar, är ännu inte under kontroll, och har nått landets huvudstad Antananarivo. Därifrån kan sjukdomen spridas till andra länder.
Nio omgivande länder – bland andra Kenya, Tanzania och Sydafrika – har höjt sin beredskap och håller ett extra öga på personer som har varit på Madagaskar.
Lungpest är luftburen
Lungpest orsakas av samma bakterie – Yersinia pestis – som böldpest, som utplånade en tredjedel av Europas befolkning på 1300-talet.
Lungpest är den farligaste av de båda pestformerna – i lungorna blir bakterien luftburen och kan smitta andra genom hostningar, saliv och nysningar.
Symptomen är hög feber, huvudvärk och trötthet, som följs av blodig hosta, diarré och andnöd.
Septisk chock dödar
När pestbakterierna intar kroppen kamouflerar de sig, så att immunförsvaret inte kan se dem. Sedan förökar de sig snabbt, och när immunförsvaret upptäcker att något är på tok är det för sent.
Immunreaktionen är kraftig och gör att kroppen försätts i så kallad septisk chock – blodtrycket faller drastiskt, och pulsen stiger explosivt. Hjärtat kan inte hänga med, och konsekvensen är hjärtstillestånd.
Obehandlad har lungpest en 100-procentig dödlighet, men en antibiotikakur inom 24 timmar efter att de första symptomen visar sig räcker för att behandla sjukdomen.