Shutterstock
Sångaren Justin Bieber på röda mattan

Paralyserande syndrom orsakas av vanligt virus på avvägar

Ramsay Hunts syndrom är ett sällsynt syndrom som orsakas av samma virus som vattkoppor, men leder till förlamning i ansiktet. Nyligen drabbades superstjärnan Justin Bieber av sjukdomen.

Superstjärnan Justin Bieber har fått ställa in ett stort antal konserter eftersom han har blivit förlamad i ena sidan av ansiktet på grund av Ramsay Hunts syndrom.

Den neurologiska sjukdomen orsakas av samma virus som även ligger bakom vattkoppor och bältros.

I det speciella syndromet attackeras ansiktsnerven av viruset och leder till tillfällig förlamning, något som oftast går att tillfriska från.

Virus orsakar vanliga sjukdomar

Viruset som just nu härjar i popstjärnans ansikte kallas varicella zostervirus (VZV) och är ett av nio herpesvirus som kan infektera människor.

VZV drabbar ofta barn och leder då till vattkoppor, en av de vanligaste barnsjukdomarna.

Ett virus lämnar aldrig kroppen när det väl fått fäste. Å andra sidan finns det kvar i kroppen, inaktivt i nervsystemet, och om det aktiveras på nytt kan det blomma upp som bältros.

En svensk studie har visat att risken för att få bältros ökar med åldern. Utslagen ger röda blåsor på huden som kliar och svider, ofta i kombination med huvudvärk.

Bältros drabbar enbart personer som drabbats av vattkoppor tidigare. Forskarna vet fortfarande inte exakt vad som får det slumrande viruset att attackera på nytt.

Lyckligtvis är det väldigt sällan någon drabbas av bältros mer än två gånger.

Röda blåsor på irriterad hud

Ett utbrott av bältros varar vanligtvis två till fyra veckor, men ibland kan smärtan kvarstå även efter att utslagen har försvunnit.

© Shutterstock

Attack på särskild nerv förlamar ansiktet

I vissa fall aktiveras viruset på nytt – men då inte som bältros. Istället infekterar viruset ansiktsnerven och leder till Ramsay Hunts syndrom.

Människan har två ansiktsnerver som styr ansiktsmusklerna utifrån hjärnans meddelanden. Nerven utgår från hjärnstammen och löper förbi örats bas.

Det är där VZV angriper nervcellerna, vanligtvis enbart på den ena av de båda ansiktsnerverna. Det är därför patienter med syndromet endast blir förlamade på ena sidan av ansiktet – precis som Justin Bieber.

© Shutterstock / Kateryna Kon

Tecken på förlamning av ansiktsnerven

Oförmåga eller nedsatt förmåga att rynka pannan eller höja ögonbrynen.

Hängande ögonlock och oförmåga att blinka.

Asymmetriskt leende och slapp eller hängande kind.

Hängande mungipa.

Precis som med bältros är det oklart exakt vad det är som får viruset att aktiveras på nytt och gå till attack. Endast cirka fem av 100 000 personer får det sällsynta syndromet.

Som tur är klarar sju av tio patienter sjukdomen utan bestående men om de får behandling inom tre dagar efter de första symtomen.

Grammisvinnaren Bieber har själv delat en story på Instagram där han berättar att symtomen blir mindre allvarliga för varje dag som går.