Varje månad, utrustade med motorcyklar och machetes, gör forskare från CREMER Institute utflykter djupt in i Kameruns djungel. De gör detta för att fånga och dissekera fladdermöss och samla in apbajs.
Med proverna i hand upprättar forskarna en lokal bas, obducerar djuren och för protokoll innan allt skickas till Kameruns huvudstad Yaoundé för vidare analys.
Även om symtomen varierar har samtliga stora pandemierna det gemensamt att de är zoonoser, det vill säga infektionssjukdomar som har överförts från djur till människor.
Målet är därför uppenbart: Forskarna jagar misstänkta virusutbrott för att kunna larma i tid och förhindra ett nytt världsomspännande pandemiutbrott.
Forskargruppen CREMER är specialister på att få tag i blod eller avföring från djur för att få veta mer om virustyper. Efter mörkrets inbrott spänner de ut stora nät för att fånga fladdermöss och ta prover på dem innan djuren släpps ut igen.
Sedan 2016 har forskare hittat över 200 olika typer av coronavirus och olika typer av filovirus (ebola och marburg) hos fladdermöss. Sju typer av virus har redan överförts till människor och tre typer har gjort människor allvarligt sjuka.
Små antiloper, så kallade dykarantiloper, misstänks också bära på typer av filovirus. Lokala jägare hjälper till att fånga djuren som forskarna tar prover på. Forskarna lär också lokalbefolkningen hur man undviker smitta.
De minsta fladdermössen slipper inte undan. En gigantisk harpliknande vägg med en fälla av nylonsträngar fångar dem under flykten. Därefter glider de ner på en utsträckt duk där forskarna i lugn och ro kan ta hand om dem.
Klädda i vita dräkter och munskydd går forskarna på jakt efter fladdermusprover. De ska avslöja om djuren bär på ebola, influensavarianter, mers, marburgvirus, covid-19 eller andra livshotande sjukdomar.
Forskarna får hjälp av lokala pygméer att följa apspår. Jakten är spridd över ett 2 600 kvadratkilometer stort naturreservat i nationalparken Campo Ma’an, och 15 prover med avföring från olika djur kan därför lätt ta några veckor att samla in.
Myrkottar, gnagare och ormar utgör en viktig del av forskarnas kunskapsbank – även om jakt på djuren är förbjuden. Av samma anledning håller forskarna det hemligt var proverna samlas in.
Tillbaka i Kameruns huvudstad Yaoundé lagras proverna i en blodbank i över 15 år. På så sätt kan forskare följa hur virus utvecklas över tid och jämföra äldre virustyper med nya upptäckter.
Totalt hålls åtta gorillor infångade i Mefou nationalpark för observation eftersom de har smittats med covid-19. Djuren är ett exempel på zooantroponos – att även människor kan infektera djur och hota deras hälsa.