Ny upptäckt banar väg för botemedel mot eksem
Forskare har slutligen kommit fram till vad som är fel i huden när den utvecklar eksem. Det innebär att de kan ta fram ett botemedel som förebygger eksem i stället för att bara behandla symptomen.

30 procent av alla barn och tre procent av alla vuxna har det.
Eksem är en världsomspännande sjukdom som det ännu inte finns något botemedel mot. Men nu kan det kanske bli ändring på det nu.
Forskare från Newcastle University i England har nämligen i samarbete med läkemedelsföretaget GSK Stiefel avslöjat vad det är som gör att huden utvecklar eksem.
Mutation leder till eksem
I flera årtionden har forskare vetat att eksem är kopplat till bristen på ett protein i huden – filaggrin.
Filaggrin hjälper till att bilda hudceller och spelar en viktig roll i hudens barriärfunktion som förebygger hudinfektioner.
Om du har en genetisk mutation som gör att kroppen inte producerar tillräckligt med filaggrin kan du få olika slags problem med huden, såsom exempelvis eksem.
Nu har de engelska forskarna för första gången kartlagt hur eksem utvecklas när huden saknar filaggrin. Ett antal viktiga proteiner och cellprocesser förändrar sig och gör att huden kliar, fjällar och rodnar.
17 proteiner ändrar sig
Forskarna har kommit fram till sina resultat genom att utföra tester på artificiell levande hud som justerades så att det inte fanns filaggrin i den. Det påverkade cellerna i den artificiella huden i hög grad - 17 proteiner förändrades och det uppstod eksem i huden.
Därmed har forskarna hittat orsaken till att huden hos vissa människor spricker och blir röd, och det är ett stort genombrott. Nu kan de koncentrera sig på de proteiner som ändras i och med bristen på filaggrin och kanske ta fram en medicin som stoppar den irriterande sjukdomen innan den bryter ut.