Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu kan vi bota myggor från malaria

Forskare har hittat en mikroorganism som bekämpar malariaparasiten i myggor. Genom att sprida organismen kan vi kanske själva bli av med den fruktade sjukdomen.

Science Photo Library

Varje år smittas mer än 200 miljoner människor med malaria och enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör mer än 400 000 av sjukdomen. Det gör den till världens största mördare och hittills har kampen mot sjukdomen koncentrerats på att bekämpa myggan som sprider den.

Nu föreslår en forskargrupp från England och Kenya en helt annan metod: att bota myggorna från malaria, så att de inte kan smitta människor.

Nytt vapen bryter parasitens livscykel

Malaria orsakas av parasiten Plasmodium, som är beroende av både myggor och människor för att fullborda sin livscykel. I två av dess livsstadier är människan dess värd och i ett tredje bor den i myggan.

Om vi kan utrusta myggorna med ett vapen som bekämpar parasiten, kan vi bryta dess livscykel och därmed skydda oss själva mot malaria. Det är det vapen som forskargruppen nu har hittat.

En svampliknande mikroorganism kan skydda myggor mot malariaparasiten. Därmed kan myggans stick inte längre smitta människor med sjukdomen.

© University of Glasgow

Vid Victoriasjöns stränder i Kenya har man fångat mygg som bär på en hittills okänd mikroorganism, som tydligen skyddar mot malariaparasiten.

Organismen tillhör gruppen så kallade mikrosporidier, som är besläktade med svampar. I en del områden fann forskarna organismen hos nio procent av myggorna.

Ger 100-procentigt skydd

Inte en enda av de myggor som bar på mikroorganismen hade malariaparasiten i kroppen, vilket forskarna tolkar som ett tecken på att organismen ger myggorna ett 100-procentigt skydd.

Försök i laboratoriet, där forskarna infekterade myggor med både organismen och malariaparasiten gav samma resultat.

5000 barn under fem år dör av malaria varje vecka.
Det visar sammanställningar från Världshälsoorganisationen, WHO.

Undersökningarna visade också att när myggorna förökar sig, för honorna vidare organismen till nästa generation.

Det innebär att det är möjligt att sprida organismen bland myggbestånden, så att de blir fria från malaria och därmed ofarliga för människor.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

72 minuter
Aids

Smittar myggor med hiv?

0 minuter
Sjukdomar

Genombrott: Omvänt vaccin bekämpar denguevirus

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj