Shutterstock

Nej, här avslöjar inte generaldirektören för WHO att vissa länder använder coronavaccin för att döda barn

Många inlägg i sociala medier hävdar att WHO har erkänt att coronavaccinerna dödar barn. Men det är inte alls vad Tedros Adhanom Ghebreyesus säger, även om ett uttalsfel får det att låta så.

Ett litet uttalsfel väcker just nu stor uppmärksamhet på sociala medier..

I både svenska och utländska inlägg på sociala medier och artiklar på webbplatser kan man läsa att Världshälsoorganisationen (WHO) nu bekräftar det som många tror sig vetat hela tiden – nämligen att covid-19-vaccinerna dödar barn.

Vid en presskonferens som WHO höll den 20 december sa organisationens generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, att vissa länder använder boostervaccin för att döda barn. Åtminstone om man ska tro inläggen.

Samtliga inlägg hänvisar till videoklipp från presskonferensen där WHO:s generaldirektör påstås säga: “So if it (boostervaccinen, reds. anm.) is going to be used, it is better to focus on those groups who have risk of severe diseases and death, rather than, as we see, some countries are using to give boosters to kill children, which is not right.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus skulle alltså enligt inläggen ha sagt att det är bättre att fokusera på att vaccinera riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka eller dö av covid-19 snarare än att använda boostervacciner för att döda barn, som vissa länder gör.

Och detta uttalande har väckt ilska bland användare på sociala medier.

© Shutterstock

"MEN HAN SA VÄL JUST INTE DET DÄR!!!", skriver en användare i sitt inlägg av videon.

Och nej, Tedros Adhanom Ghebreyesus sa inte under WHO:s presskonferens att covid-19-vacciner används för att döda barn.

I stället rör det sig om ett litet uttalsfel där WHO:s generaldirektör snubblar över ordet "barn" och till en början uttalar det "cil-" innan han omedelbart rättade sig själv och därefter sa "children".

Men eftersom han till en början säger "cil-" med ett k-ljud låter det som om han säger "kill" ("döda" reds. anm).

Video

WHO går ut med rättelse

WHO har efter det att videoklippen började spridas i sociala medier gått ut med dementier om påståendet att Tedros Adhanom Ghebreyesus skulle sagt att coronavaccin dödar barn.

"Han upprepade samma stavelse, som kom att låta som 'cil-childer'. Alla andra tolkningar av detta är till 100 procent felaktiga", säger en talesperson för WHO till BBC.

Det Tedros Adhanom Ghebreyesus verkligen sa på presskonferensen var att man borde prioritera att ge coronavaccin till riskgrupper snarare än att ge dem till barn som vanligtvis inte blir allvarligt sjuka av covid-19.

Dessutom sa han att det är fel att prioritera att ge barn i höginkomstländer boostervaccin när det fortfarande finns äldre personer i vissa länder som ännu inte fått den första vaccininjektionen.

Det framgår också av WHO:s transskribering av presskonferensen.