Shutterstock
næsetest, kvinde

Näsprov avslöjar Parkinsons sjukdom

Tidig diagnos är viktig för att bromsa hjärnsjukdomen Parkinsons sjukdom, och nu har forskare kommit fram till att en bomullspinne i näsan förmodligen kan användas.

Bomullspinnen har varit ett effektivt vapen i kampen mot covid-19, och nu kan den lilla pinnen snart användas mot den funktionshindrande Parkinsons sjukdom.

Ett forskargrupp från Medical University of Innsbruck i Österrike har kommit fram till att ett näsprov troligtvis kan avslöja Parkinsons sjukdom i ett mycket tidigt skede och därmed göra det möjligt att vidta åtgärder mot sjukdomen innan den utvecklas för mycket.

Skakningar, parkinsons sjukdom, händer

Parkinsons sjukdom kan orsaka allvarliga skakningar och det är viktigt att diagnostisera sjukdomen tidigt för att bromsa den.

© Shutterstock

Patienter med Parkinsons sjukdom lider av skakningar, stelhet och långsamma rörelser. Orsaken till detta är brist på signalsubstansen dopamin.

Ämnet bildas i det område som kallas den svarta substansen i hjärnans centrum.

Men hos Parkinsons patienter innebär en defekt i ett protein som kallas alfasynuklein att detta protein ackumuleras i den svarta substansen, vilket saktar ner dopaminproduktionen. Ingen vet exakt varför detta händer.

Sjukdomen diagnostiseras vanligtvis bara när den har blivit allvarlig och oftast enbart på grund av symtomen.

Alfasynuklein kan avslöja Parkinsons sjukdom i ett tidigt skede, men i dag krävs ett ryggmärgstest, vilket är ett relativt våldsamt ingrepp.

10 miljoner människor runt om i världen lider av Parkinsons sjukdom. Män löper 50 procents större risk än kvinnor.

Forskare från Medical University of Innsbruck letade efter en mildare diagnostiseringsmetod. Parkinsonspatienter i tidiga stadier av sjukdomen upplever ofta ett nedsatt luktsinne och detta fick forskarna att undersöka om proteinet kan spåras i näsan.

Forskarna valde en grupp försökspersoner som misstänktes ha Parkinsons i ett tidigt skede och hos ungefär 44 procent av försökspersonerna lyckades forskarna upptäcka det defekta proteinet genom ett nästest.

Detta innebär att testet kan användas som en första screening innan en mer ingående undersökning.