Malariavaccin tas i bruk nästa år

Nästa år ska 750 000 barn i Kenya, Ghana och Malawi vaccineras mot den livsfarliga malariaparasiten. Förhoppningen är att det nya vaccinet ska kunna rädda tiotusentals liv.

10 maj 2017 av Babak Arvanaghi

Trots många år av intensiva insatser är malaria en av de främsta dödsorsakerna i världen. Varje år dödar den fruktade parasiten nära en halv miljon människor – främst i de fattigaste delarna av världen.

Men nu tar forskarna hjälp av ett nytt vapen.

2018 ska ett lovande vaccin mot malaria tas i bruk i tre afrikanska länder. Förhoppningen är att det ska kunna rädda tiotusentals människoliv.

Kräver fyra stick

Världshälsoorganisationen WHO delar ut vaccinet RTS,S som har visat sig ha stor effekt i slutna laboratorieförsök: 40 procent av de vaccinerade försökspersonerna blev immuna mot malaria.

Därför ska nu 750 000 barn från Kenya, Ghana och Malawi vaccineras under nästa år för att se om vaccinet har samma effekt utanför laboratoriet.

Det största problemet med vaccinet är att man behöver fyra doser. De första tre doserna ges med en månads mellanrum och därefter behövs en fjärde dos 18 månader senare – något som kan vara svårt att genomföra i fattiga och underutvecklade områden.

Det mest lovande vaccinet

RTS,S är bara ett av flera vacciner som verkar för att förebygga malaria, men det är det mest utvecklade och mest lovande vaccinet hittills.

Förhoppningen är att det i kombination med myggsprej och myggnät blir en effektiv motståndare mot den myggburna parasitsjukdomen.

Resultat av vaccinationerna i de tre länderna blir avgörande för om vaccinet ska rullas ut i större skala och i fler länder.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: