Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sundhedspersonale gør kanyle med vaccine klar

Kan det stämma? Ryskt turbovaccin klart i oktober

Ryssland påstår sig ha ett coronavaccin klart till hösten. Utvecklingen har skett med rekordfart – om påståendet verkligen stämmer.

Shutterstock

Nio månader.

På så kort tid ska forskare från Gamaleya-institutet i Moskva ha utvecklat, testat och massproducerat ett vaccin mot COVID-19, om deras preparat som utlovat kommer ut på marknaden i oktober.

Det kan jämföras med utvecklingen av mässlingsvaccinet som tog fyra år på 1960-talet, vilket betraktas som den hittills kortaste utvecklingsperioden för ett vaccin.

De första vaccinerna mot COVID-19 kommer sannolikt att slå alla rekord, men de de flesta hälsomyndigheter förväntar sig att de kommer att ta minst ett år att utveckla.

Den stora frågan är: Är den ryska tidsplanen ens vetenskapligt möjlig?

Vaccinmetod är välkänd

De ryska forskarnas så kallade vektorvaccin består av ett harmlöst virus, en vektor, som tillsätts en gen som kroppens immunförsvar ska lära sig att känna igen för att angripa det önskade viruset.

Mer än 25 andra grupper utför också försök med vektorvacciner.

Så fungerar ett vaccin

Ett vaccin förbereder vårt immunförsvar på ett virus eller en bakterie.

Det ryska tillvägagångssättet är vetenskapligt möjligt i teorin, men deras driftighet är svår att bedöma, eftersom forskarna inte har publicerat sina resultat.

Testfaser har accelererats

Utvecklingen av ett vaccin börjar i laboratoriet med exempelvis tester på försöksdjur, vilket amerikanska Moderna inte har brytt sig om.

Innan ett läkemedel kan godkännas för försäljning, måste det genomgå tre kliniska faser på människor.

  • Första fasen: Testas för eventuella biverkningar
  • Andra fasen: Testas för gynnsam verkan
  • Tredje fasen: Testas för effektivitet i stor skala

Det ryska vaccinet har enligt nyhetsbyrån TASS genomfört de tre faserna och har blivit godkänt av myndigheterna.

Av de övriga cirka 140 vaccinerna under utveckling i världen, har bara tre kommit fram till den tredje fasens försök, som under normala omständigheter varar i ett år.

Sällsynt biverkan kan drabba 100 000 personer

Det ryska vacciner måste därför ha tagit vetenskapliga genvägar, och det ryktas exempelvis att forskarna har testat vacciner på sig själva.

Den påskyndade processen kommer troligen att diskvalificera vaccinet i många länder på grund av osäkerhet kring långvariga biverkningar, tvivel kring skyddsgraden, samt risken för att vaccinet i stället kan komma att förvärra virussmittan – vilket inträffade när möss injicerades med ett SARS-vaccin.

Om bara en av 10 000 personer upplever allvarliga biverkningar, kommer 100 000 att drabbas, om en miljard människor får vaccinet. Därför är tredje fasens försök så viktiga – och tidskrävande.

Det ryska vaccinet ska enligt planen säljas i Mellanöstern.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj