© Photo by Paul Bulai on Unsplash
Fysik - Fenomen inom fysiken

Vad är eld och lågor?

Vad består eld egentligen av, och varför är lågorna röda?

En låga kan med sin blotta värmeverkan och sitt utseende förefalla tämligen ”materiell”, så det är egentligen fullt förståeligt att forntidens grekiska naturfilosofer uppfattade elden som ett ”element”, ett slags grundämne precis som luft, vatten och jord. De hade också en poäng, då de delade in sina fyra element i lätta respektive tunga, med elden och luften i den förstnämnda kategorin.

Eld är nämligen inget annat än lysande eller rättare sagt glödande gaser. Lågan på ett stearinljus består av förångat, brinnande stearin, och elden i kaminen består av de gaser, som avges av det brinnande träet. Eldens färger bestäms av förbränningsprocessens temperatur. Ju högre temperatur, desto mer blå eller violetta är lågorna.

Glöder lyser ofta rött för att deras temperatur är förhållandevis låg, medan en väldigt het svetslåga kan vara blåviolett. Trots att lågan på ett stearinljus är några tusen grader varm, kan man som de flesta känner till snabbt dra fingret genom den utan att känna så mycket. Det är just ett uttryck för att elden består av varma gaser och därför representerar energi i utspädd form.

Läs också:

Kan stearin börja brinna?
Fenomen inom fysiken

Kan stearin fatta eld?

0 minuter
Fenomen inom fysiken

Hur kan man slå eld med flinta?

0 minuter
Fenomen inom fysiken

Varför fastnar inte limmet på insidan av tuben?

0 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!