Influensa angriper i kall luft

Vi blir oftare sjuka på vintern än sommaren, och det är särskilt influensaepidemier som plågar oss. Forskning visar att smittan sprids bättre i kall luft och vår inomhuslivsstil hjälper heller inte till för att hålla de farliga virusen borta från kroppen.

INFLUENZA
© Shutterstock

Vintern är en högtid för elaka bakterier och onda virus.

Influensan kan rasa som en epidemi i fyra till sex veckor åt gången och varje år dödar den tusentals äldre och svaga.

Forskarna har kommit fram till att kall luften är en stor del av problemet.

Influensa surfar på mikrodroppar

I kall luft sprids smittbärande vätskor mer genom nysningar och hosta eftersom vätskan finfördelas och omvandlas till mikrodroppar som kan sväva och transporteras runt i luftströmmar i flera timmar.

Omvänt faller en större del av vätskan från en nysning eller hosta till marken som stora droppar om luften är varm. Väl på marken kan vätskan inte smitta lika många personer.

Dessutom vistas vi betydligt mer inomhus på vintern. Det gör det lättar för influensa att sprida sig eftersom vägen från en värd till en annan blir kortare.

Vinn mot influensan med sushi och sprit

Det bästa försvaret mot vinterns virus är: Hygienen.

Håll för näsan eller munnen när du hostar eller nyser – både nysningar och hostningar innebär en attack mot din omgivnings hälsa. En nysning flyger ut ur dig i 120 kilometer i timmen (rekordet för en nysning är 167 kilometer i timmen) och hosta är inte mycket bättre.

Använd ditt armveck eller en näsduk - inte handen - när du hostar eller nyser. Tvätta händerna och använd handsprit.

Utöver det är det en bra idé att få i sig massor av D-vitamin från fiskolja för att hjälpa kroppen att stärka immunförsvaret.