Lindriga fall av coronavirus
Fyra av fem upplever bara lindriga sjukdomssymptom om de smittas av det nya coronaviruset, konstarerar en rapport från Världshälsoorganisationen WHO.
Vanligtvis visar sig sjukdomen i form av influensaliknande symptom, och därför kan det vara svårt att veta om du har smittats med coronaviruset eller bara har fått den vanliga säsongsinfluensan.
Genom att stanna hemma vid sjukdom är du dock säker på att undvika all form av smittspridning.
När immunförsvaret står inför en infektion som exempelvis coronaviruset, signalerar det till hela kroppen genom att utlösa speciella signalproteiner kallade cytokiner. Cytokiner hjälper till genom att stödja och reglera immunförsvaret – och det är de som exempelvis kan ge feber och led- och muskelsmärtor.
Symptomen vid lindriga fall omfattar ofta feber, hosta, allmän sjukdomskänsla, halsont och huvudvärk. Det kan dock även förekomma andra symptom och du behöver inte ha alla samtidigt.
Behandling: Lindriga sjukdomsfall med coronaviruset behandlas på samma sätt som en vanlig influensa med vila och rikligt med vätska.
Svåra fall av coronaviruset
14 procent av de som har smittats av coronaviruset kommer att uppleva att symptomen förvärras – ofta efter flera dagars sjukdom. Det kan exempelvis vara svårare hosta, stigande feber, lunginflammation och andnöd, som kräver sjukhusvård.
När kroppen reagerar med förvärrade symptom på coronaviruset, kan det bero på en överreaktion från vårt eget immunförsvar. Enligt Dr. Nathalie MacDermott från King's College London kan coronaviruset nämligen skapa en obalans i immunförsvaret, så att det skapas för mycket inflammation i kroppen – vilket kan leda till inflammation i lungorna.
Bland de som främst riskerar förvärrade symptom finns:
- Äldre invånare (speciellt över 80 år)
- Personer med kronisk sjukdom, bland annat diabetes, nedsatt immunförsvar, förhöjt blodtryck, lungsjukdom, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Behandling: Patienter med förvärrade symptom kan bli inlagda på sjukhus. Där kan en del behöva extra syre, som exempelvis kan ges genom mask eller en så kallad näsgrimma, som för in små rör med syre i näsan.
Kritiska fall av coronaviruset
Omkring sex procent kommer att hamna i ett kritiskt tillstånd efter att ha smittats av coronaviruset. Då kan symptomen ha utvecklats till akut lungsvikt och/eller multiorgansvikt – även kallad septisk chock.
Immunförsvaret är nu bortom all kontroll och inflammationen börjar förhindra att syrehaltigt blod når runt till kroppens vitala organ. Därför kan ett eller flera organ börja svika och i det stadiet föreligger en reell risk att patienten dör.
Rapporter från Italien visar att dödligheten bland patienter i kritiskt tillstånd är hög och att de flesta bara överlever i 1–2 veckor.
Risken att utveckla kritiska symptom vid smitta med coronavirus ökar hos:
- Äldre invånare (speciellt över 80 år)
- Personer med kronisk sjukdom, bland annat diabetes, nedsatt immunförsvar, förhöjt blodtryck, lungsjukdomar, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
I en studie av 191 patienter med coronavirus hade 67 procent av de 54 personer som avled till följd av viruset, en känd existerande sjukdom. Den sjukdom som oftast förekom i samband med dödsfallen var förhöjt blodtryck följt av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Behandling: I det kritiska tillståndet kommer behandlingen att genomföras på en intensivavdelning, där patienten får invasiv hjälp att andas, exempelvis via respirator eller en hjärt-lungmaskin, som syresätter blodet utanför kroppen och pumpar in det igen.