Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

pandemi

Hur definieras en pandemi?

En pandemi är inte nödvändigtvis en mycket farlig infektionssjukdom med massor av dödsoffer – men den sprider sig allt snabbare och längre, än väntat, i stora delar av världen.

En pandemi definieras som ett utbrott av en infektionssjukdom som snabbt och lätt sprider sig bland människor över mycket stora geografiska områden.

Medan en epidemi kan rasa i ett enskilt land, så drabbar en pandemi – i alla fall i sin yttersta konsekvens – människor över hela jorden.

En pandemi sprider sig

För både pandemier och epidemier gäller att antalet smittade under en period skall växa mycket snabbt utöver det förväntade, medan det i princip inte finns några krav på att ett visst antal personer skall vara drabbade av sjukdomen.

De årligen återkommande influensautbrotten över hela världen under den kalla årstiden är varken epidemier eller pandemier, då de förväntas komma och i många fall kan förutsägas mycket exakt.

På samma sätt kan det extremt utbredda viruset typ 1-herpes, som har smittat upp emot 90 procent av befolkningen, inte heller betecknas som en pandemi eller epidemi, då andelen smittade inte växer nämnvärt utan håller sig någorlunda konstant.

Därutöver ställs det inte heller krav på att sjukdomen måste vara speciellt farlig, så i princip kan en helt harmlös infektion alltså mycket väl vara en pandemi.

WHO deklarerar en pandemi

Det är Världshälsoorganisationen WHO som officiellt avgör när ett sjukdomsutbrott är en pandemi.

Coronavirus (COVID-19) och svininfluensa (H1N1) deklarerades vara pandemier 2020 respektive 2009. Men andra typer av influensa har också utvecklats till pandemier, senast Hongkonginfluensan 1968–1969 samt spanska sjukan, som 1918–1919 smittade var tredje invånare i världen och dödade 40 miljoner människor.

Läs också:

Sjukdomar

Ny studie: Två munskydd är bättre än ett

14 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

44 minuter
epidemi coronaviruset
Sjukdomar

Så övergår en epidemi till en pandemi

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj