Historiens 5 konstigaste sjukdomsutbrott

En Pokémonsändning skickade 700 japanska barn till sukhuset och en sjukligt fniss spred sig i Tanzania till 14 skolor. Här är de fem märkligaste sjukdomsutbrotten i historien.

Skrattsjuka. Danssjuka. Meteoritsjuka. Zombiesjuka. Och Pokémonsjuka. Samtliga finns faktiskt.

1. Skrattsjuka stängde 14 skolor

UTBROTT: Det som verkade vara ett oskyldigt fniss på skolgården utvecklades i januari 1962 till en mystisk skrattepidemi i Tanzania.

Det första fallet inträffade på en liten skola på landsbygden där tre flickor plötsligt började skratta okontrollerat, abrupt och upp till flera timmar åt gången.

Deras skratt smittade och till slut var nästan 100 av skolans elever drabbade av skrattsjukan som fick skolan att stänga tillfälligt.

Epidemienspred sig till cirka 1 000 personer och totalt fick 14 skolor stänga under en tid på grund av den hysteriska skrattsjukan.

ORSAK: Forskarnas bästa förklaring är att barnen var väldigt stressade – skolan där epidemin startade var en strikt internatskola och området var mycket instabilt under åren fram till skrattsjukans utbrott.

2. Tecknad film skickade 700 barn till sjukhus

VARNING: Detta är det klipp som forskarna ansåg framkallade epileptiska anfall.

UTBROTT: 1997 fick ett avsnitt av serien Pokémon nästan 700 japanska barn akutinlagda på sjukhus. Barnen vred sig, skakade och svimmade i våldsamma anfall.

ORSAK: Anfallen framkallades troligen av ljuseffekterna i avsnittet.

Serien kombinerar två vanliga tekniker för tecknade filmer och dessa skickar ut frekvenser som experterna anser kan provocera fram så kallad optisk stimulerad epilepsi.

En scen visar exempelvis en ljusstark explosion som blinkar i rött och blått.

3. Hjärnsjukdom förvandlade tusentals till levande döda

Förstenade kroppar fördes in till maktlösa neurologer i början av 1900-talet. Så kunde de ligga i åratal.

UTBROTT: På 1920-talet rasade en mystisk sjukdom i de flesta delar av världen.

De drabbade uppträdde helt oförutsägbart – vissa skakade, några sprang runt som vilda djur och många gled in i en djup, dödsliknande sömn som kunde vara i flera decennier.

ORSAK: Läkarna visste att sjukdomen drabbade hjärnan, men det fanns inget botemedel.

Först 1969 lyckades den brittiske neurologen Oliver Sacks väcka en hel avdelning med sjuka patienter som hade legat orörliga i 40 år.

Han gav patienterna ett nytt läkemedel som användes mot Parkinsons sjukdom, levadopa.

Patienterna dansade runt av glädje, men av okända orsaker minskade effekten av medicinen och efter tre veckor gled patienterna tillbaka in i sitt dödsliknande tillstånd av dvala.

Det finns fortfarande inget botemedel mot sjukdomen som kallas Encephalitis lethargica.

4. Historisk danssjuka medförde hjärtattacker

UTBROTT: 1518 började fru Troffea dansa envist och länge på en liten gata i Strasbourg i Frankrike.

Fru Troffea gick inte att stoppa och hon dansade enligt rapporter oavbrutet i nästan sex dagar.

När hon till slut upphörde med sin dans hade dansen hunnit sprida sig. Under en veckas tid dansade cirka 40 människor okontrollerat runt på gatan och efter en månad var 400 dansare igång, varav flera av dem dog av utmattning, hjärtattack eller stroke.

ORSAK: Det finns många historiska dokument beskriver den smittsamma dansen och dagens forskare antar att dansen har uppkommit på grund av matförgiftning av psykedeliska svampar eller en masspsykos.

5. Sten från rymden gjorde bybor sjuka

En bit av Carancasmeteoriten som ledde till sjukdom i Peru. Tärningen till vänster är en kubikcentimeter stor.

UTBROTT: En septembernatt 2007 slog en stor meteorit ned på jorden i byn Carancas i Peru. Stenen gav inte bara upphov till ett öronbedövande brak och en enorm krater i marken.

Dagarna efter nedfallet rapporterade de peruanska myndigheterna att upp emot 200 bybor drabbats av huvudvärk, illamående, yrsel och vissa kräktes även efter att de hade besökt nedslagsplatsen.

ORSAK: Sjukdomens orsak är fortfarande inte klarlagd. Vissa anser att kratern utsöndrade giftiga arsenikångor från marken medan andra tror att meteoriten i sig avgav giftiga ämnen.