Hälsovårdsmyndigheter: Res inte i Europa utan mässlingsvaccination

Utbrottet av mässling fortsätter sprida sig i Europa och efter det att en 17-årig ovaccinerad flicka dog av mässling i Portugal varnar nu hälsovårdsmyndigheter för att resa ut på kontinenten utan MPR-vaccinering.

Mässling

Det är en av världens mest smittsamma sjukdomar och i sällsynta fall kan den leda till döden.

© Shutterstock

Det europeiska mässlingsutbrottet som sedan 2016 har spridit sig från Rumänien till resten av kontinenten sedan 2016 ökar i omfattning.

19 människor – mestadels barn – har dött i Rumänien och flera andra länder i Europa har registrerat mässlingsdödsfall under 2016 och i synnerhet 2017.

Senast dog en 17-årig portugisisk flicka på det sjukhus i Lissabon till följd av en svår lunginflammation direkt orsakad av mässling.

Den 17-åriga flickan var inte vaccinerad.

Vaccinera innan resor i Europa

Mässlingsutbrottets snabbt ökande omfattning och spridning får nu hälsovårdsmyndigheterna i flera länder att direkt varna mot resor i Europa med barn och unga utan fullständigt MPR-vaccin.

Veckovis nya registrerade fall av mässling i Rumänien 2008-2017

© National Institute of Public Health Romania / ECDC

I ett antal länder – däribland England, Danmark och USA – rekommenderar nu hälsovårdsmyndigheterna att ovaccinerade barn och unga ska undvika att resa till länder i Europa där mässlingsutbrott härjar.

Mässling följer med tillbaka

Anledningen till det är inte bara att ovaccinerade resenärer riskerar att bli sjuka utan också att de som smittbärare kan ta med sjukdomen hem och sprida den till andra ovaccinerade och på så sätt skapa ett utbrott.

Särskilt barn under tre år och unga människor som inte har fått de två nödvändiga doserna av vaccinet riskerar potentiellt fatala kosekvenser såsom lunginflammation och hjärnhinneinflammation av den extremt smittsamma sjukdomen.