Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glutenintoleranta kan äta ny typ av vete

Allt fler människor blir överkänsliga mot proteinet gluten. Men nu är forskare i full färd med att utveckla en ny sorts vete till dem som inte tål gluten.

Shutterstock

Allt fler människor är överkänsliga mot gluten, ett protein som bland annat finns i vete.

Sjukdomen, som också kallas celiaki, gör att tunntarmen blir sämre på att ta upp näring. Eftersom gluten ingår i många livsmedel kan det vara svårt att få ihop en tillräckligt varierad kost.

En procent av befolkningen lider av glutenintolerans som bland annat kan ge kliande utslag på huden.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Forskare klipper ut gluten ur vetet

Nu finns dock hjälp att få av vetenskapen som håller på att utveckla en vetesort som bara producerar små mängder gluten.

Genom att använda gensaxen CRISPR-Cas9 har forskare på Universidad de Córdoba i Spanien klippt bort 35 av de 45 proteinproducerande generna från vetets dna.

Försök med det nya vetet visar att det är 85 procent mindre intoleransframkallande än vanligt vete.

© Shutterstock

3 fakta om gluten

Cirka en procent av befolkningen tål inte gluten, som finns i många av våra livsmedel.

  • © Shutterstock

    Gör degen elastisk

    Gluten är ett protein som finns i spannmålssorter som vete, korn och råg. Det är bland annat gluten som gör en deg elastisk den knådas.

  • © Shutterstock

    Förstör hår i tarmen

    Glutenintolerans (celiaki) är en autoimmun sjukdom, som medför att gluten förstör tarmens fimmerhår. Det reducerar kroppens förmåga att ta upp mat. Symptomen kan vara allt från trötthet och lös avföring till uppkörd mage.

  • © Shutterstock

    Spannmålssorter utan gluten

    Gluten finns i många av våra livsmedel, men som tur är kan glutenintoleranta äta glutenfria specialvaror eller livsmedel som ris, bovete, potatis eller majs.

Läs också:

Sjukdomar

Forskare: Därför är Trumps coronacocktail livsfarlig

3 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

64 minuter
Sjukdomar

Därför tål vissa människor inte gluten

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj