Shutterstock

Glutenintoleranta kan äta ny typ av vete

Allt fler människor blir överkänsliga mot proteinet gluten. Men nu är forskare i full färd med att utveckla en ny sorts vete till dem som inte tål gluten.

Allt fler människor är överkänsliga mot gluten, ett protein som bland annat finns i vete.

Sjukdomen, som också kallas celiaki, gör att tunntarmen blir sämre på att ta upp näring. Eftersom gluten ingår i många livsmedel kan det vara svårt att få ihop en tillräckligt varierad kost.

En procent av befolkningen lider av glutenintolerans som bland annat kan ge kliande utslag på huden.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Forskare klipper ut gluten ur vetet

Nu finns dock hjälp att få av vetenskapen som håller på att utveckla en vetesort som bara producerar små mängder gluten.

Genom att använda gensaxen CRISPR-Cas9 har forskare på Universidad de Córdoba i Spanien klippt bort 35 av de 45 proteinproducerande generna från vetets dna.

Försök med det nya vetet visar att det är 85 procent mindre intoleransframkallande än vanligt vete.

© Shutterstock

3 fakta om gluten

Cirka en procent av befolkningen tål inte gluten, som finns i många av våra livsmedel.

© Shutterstock

Gör degen elastisk

Gluten är ett protein som finns i spannmålssorter som vete, korn och råg. Det är bland annat gluten som gör en deg elastisk den knådas.

© Shutterstock

Förstör hår i tarmen

Glutenintolerans (celiaki) är en autoimmun sjukdom, som medför att gluten förstör tarmens fimmerhår. Det reducerar kroppens förmåga att ta upp mat. Symptomen kan vara allt från trötthet och lös avföring till uppkörd mage.

© Shutterstock

Spannmålssorter utan gluten

Gluten finns i många av våra livsmedel, men som tur är kan glutenintoleranta äta glutenfria specialvaror eller livsmedel som ris, bovete, potatis eller majs.