Shutterstock

Genteknik botar hiv hos möss

Forskare har nu botat nio av 21 försöksmöss från hiv med CRISPR-tekniken. Nästa steg är att göra försök på hiv-smittade apor – och därefter att testa metoden på människor.

Världen över är cirka 37 miljoner människor smittade med hiv och det finns ännu ingen behandling som kan ta bort viruset från kroppen. Nu ökar musförsök hoppet om att det ska bli möjligt i framtiden.

I dag måste hiv-smittade ta medicin varje dag för att hålla viruset i schack. Utan medicinen kommer viruset att invadera och förstöra allt fler av immunförsvarets celler och efter några år utvecklar patienten aids.

Då är immunförsvaret så försvagat att även banala infektioner kan vara livshotande. Forskare vid Temple University i USA har emellertid kommit på en metod som kan befria smittade möss helt från hiv, trots att viruset byggt in sin egen arvsmassa i mössens.

Försök med CRISPR-tekniken ger förnyat hopp om att hivpartiklar som den här helt kan avlägsnas från kroppens celler.

© Shutterstock

Forskare klipper ut hiv ur mössens dna

Metoden är en kombination av ett ämne som hämmar kopieringen av virusets dna och den så kallade CRISPR-tekniken, som kan användas för att redigera organismers arvsmassa.

Det sker genom att en “klippmolekyl” som kallas Cas9 kan känna igen ett visst ställe i dna och klippa av dna-strängen där. På så sätt kan Cas9 identifiera precis det ställe där hiv har smugglat in sin arvsmassa och klippa bort den från mössens dna-sträng.

Forskarna använde metoden på 21 forskningsmöss, och nio av dem blev fria från hiv. Nästa steg är att testa metoden på apor, som genetiskt liknar människor mer än vad möss gör.

Om det faller väl ut hoppas forskarna kunna göra tester på människor redan år 2020.