Varje år smittas tusentals människor av den fästingburna bakterien borrelia burgdorferi som ger sjukdomen borrelios. I värsta fall kan det leda till förlamning och inflammation i exempelvis hjärtmuskler, hjärna och nerver.
Under decennier har forskare därför arbetat med att hitta effektiva vapen mot den fruktade sjukdomen. Och nu presenterar två olika grupper av forskare goda nyheter.
Alternativt vaccin ger fullt skydd
Amerikanska forskare har hittat ett nytt sätt att skapa immunitet mot borrelia. I stället för ett traditionellt vaccin, där kroppen med tiden lär sig att bilda antikroppar, använder forskarna en enkel och mycket effektiv antikropp för att bekämpa bakterien.
Antikropparna injiceras i kroppen som ett vanligt vaccin en gång per år och ger omedelbart ett skydd mot borrelia. När antikropparna befinner sig i blodomloppet dödar de bakterien redan då fästingen tar sin första klunk av blodet. Borrelian bekämpas således medan bakterien fortfarande befinner sig i fästingens mage – innan den ens når in i våra kroppar.
I försök på djur har det alternativa vaccinet visat sig vara 100 procent effektivt, och därför inleder nu forskare de första kliniska försöken på människor och dessa förväntas vara klara 2021.