Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flåtbid

Forskare kan ha upptäckt botemedlet mot borrelia

GODA NYHETER I KRISTIDER: Efter sex års letande har forskare hittat ett medel som verkar döda även resistenta borreliabakterier. Detta är främst goda nyheter för dem som får långvariga symptom trots behandling med traditionell antibiotika.

Shutterstock

Varje år smittas tusentals människor av den fästingburna bakterien borrelia burgdorferi som leder till sjukdomen borrelios. Även om de flesta blir hjälpta av traditionell antibiotika uppskattar man att upp emot 20 procent inte reagerar på behandlingen.

De fortsätter ha uttalade symptom som exempelvis muskelsmärta och trötthet som kan kvarstå i åratal, ibland under resten av deras liv.

Men nu har forskare från Stanford University efter sex års sökande hittat ett medel som ger hopp till alla som drabbats av den fruktade sjukdomen.

Azlocillin bekämar resistenta borreliabakterier

I försök på möss har antibiotikavarianten azlocillin visat sig särskilt effektiv mot borreliabakterien. Azlocillin dödade bakterien oavsett om medlet gavs sju, 14 eller 21 dagar efter infektionen.

Utöver det dödade medlet även antibiotikaresistenta varianter av bakterien i laboratorietester, vilket kan vara ett viktigt steg för de människor som kämpar med långvariga symptom. Flera forskare tror nämligen att det är de resistenta formerna av bakterien som förlänger sjukdomen.

Utan behandling kan borrelios i värsta fall leda till förlamning och inflammationstillstånd i exempelvis hjärtmuskel, hjärna och nerver.

Azlocillin är redan säkerhetsgodkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och forskarna arbetar nu med att tillverka azlocillin i form av tabletter så att de kan inleda kliniska försök på människor inom en snar framtid.

Läs också:

Sjukdomar

Forskare: Därför är Trumps coronacocktail livsfarlig

3 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

64 minuter
Influenzavirus
Sjukdomar

Nytt medel kan utplåna influensa

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj