Shutterstock
Flåtbid

Alternativt vaccin kan vara efterlängtat botemedel mot borrelia

Forskare kämpar mot borreliabakterien med ett vaccin och ett ämne som till och med kan krossa resistenta versioner av bakterien.

Varje år smittas tusentals människor av den fästingburna bakterien borrelia burgdorferi som ger sjukdomen borrelios. I värsta fall kan det leda till förlamning och inflammation i exempelvis hjärtmuskler, hjärna och nerver.

Under decennier har forskare därför arbetat med att hitta effektiva vapen mot den fruktade sjukdomen. Och nu presenterar två olika grupper av forskare goda nyheter.

Alternativt vaccin ger fullt skydd

Amerikanska forskare har hittat ett nytt sätt att skapa immunitet mot borrelia. I stället för ett traditionellt vaccin, där kroppen med tiden lär sig att bilda antikroppar, använder forskarna en enkel och mycket effektiv antikropp för att bekämpa bakterien.

Antikropparna injiceras i kroppen som ett vanligt vaccin en gång per år och ger omedelbart ett skydd mot borrelia. När antikropparna befinner sig i blodomloppet dödar de bakterien redan då fästingen tar sin första klunk av blodet. Borrelian bekämpas således medan bakterien fortfarande befinner sig i fästingens mage – innan den ens når in i våra kroppar.

I försök på djur har det alternativa vaccinet visat sig vara 100 procent effektivt, och därför inleder nu forskare de första kliniska försöken på människor och dessa förväntas vara klara 2021.

Särskild antibiotika eliminerar resistent borrelia

Borrelia behandlas i dag med antibiotika, och även om de flesta blir hjälpta av traditionell antibiotika uppskattar man att upp emot 20 procent inte reagerar på behandlingen.

De fortsätter istället ha uttalade symptom som exempelvis muskelsmärta och trötthet som kan kvarstå i åratal, ibland under resten av deras liv.

Men nu har forskare från Stanford University efter sex års sökande hittat ett medel som ger hopp till alla som drabbats av den fruktade sjukdomen.

I försök på möss har antibiotikavarianten azlocillin visat sig särskilt effektiv mot borreliabakterien. Azlocillin dödade bakterien oavsett om medlet gavs sju, 14 eller 21 dagar efter infektionen.

Utöver det dödade medlet även antibiotikaresistenta varianter av bakterien i laboratorietester, vilket kan vara ett viktigt steg för de människor som kämpar med långvariga symptom. Flera forskare tror nämligen att det är de resistenta formerna av bakterien som förlänger sjukdomen.

Azlocillin är redan godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och forskarna arbetar nu med att tillverka azlocillin i form av tabletter så att de kan inleda kliniska försök på människor inom en snar framtid.