Shutterstock

Forskare har hittat förklaringen: Därför blir du lättare blir sjuk när det är kallt

Ett speciellt organ exponeras när temperaturen sjunker.

Äntligen har forskare hittat ett svar på varför näsan rinner och influensan förekommer oftare under vintermånaderna.

Anledningen är fysiologisk. Det visar en amerikansk studie som har publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

"Traditionellt ansågs förkylnings- och influensasäsongen inträffa under de kallare månaderna eftersom människor befinner sig mer inomhus, där luftburna virus kan spridas lättare", säger Benjamin Bleier från Harvard University, en av författarna bakom studien.

"Men vår studie pekar på en biologisk grundorsak", fortsätter han.

En hård kamp utkämpas i näsan

Enligt resultaten av studien löper vi högre risk för luftvägsinfektioner som influensa, förkylning och corona när temperaturen sjunker.

Orsaken till det går att hitta i näsan. Där finns nämligen vår kropps första försvarslinje mot de invaderande patogener som orsakar sjukdomar.

När vår försvarslinje i näsan fungerar optimalt frigörs en svärm av så kallade extracellulära vesiklar, vars syfte är att fånga in och attackera invaderande organismer som kan göra oss sjuka.

Men när näsan blir kall försämras också dess försvar mot yttre patogener som virus och bakterier, visar studien.

Näsan är utsatt när det kommer till patogener som virus och bakterier.

© Shutterstock

Mer specifikt exponerade forskarna studiedeltagarna för temperaturer på 4,4 grader i 15 minuter. Detta resulterade i ett temperaturfall på fem grader inne i näsan.

Enligt forskarna blev konsekvensen av temperaturfallet att deltagarna fick ett sämre immunsvar i näsan.

Antalet så kallade extracellulära vesiklar som har till uppgift att försvara näsan mot sjukdomar minskade alltså med nästan 42 procent i kylan, medan de återstående, som släpptes ut i näshålan, fungerade sämre än vid högre temperaturer.

immunförsvar granulocyter
© Shutterstock

Läs också:

Gåtan med de ofta förekommande vintersjukdomarna är med andra ord löst.

Nu kvarstår frågan om hur man bäst skyddar den blottade näsan, som med sitt utskjutande läge mitt i ansiktet är särskilt utsatt för både kalla vindar och bakterier.