Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare fruktar nya smittkoppsutbrott

Den fruktade sjukdomen smittkoppor har varit officiellt utrotad sedan 1980. Forskare fruktar dock att den livsfarliga sjukdomen snart kan komma tillbaka.

Shutterstock

På 1890-talet härjade smittkoppor i en sibirisk by. Fyrtio procent av invånarna miste livet, och de kvarvarande lämnade byn efter att ha begravt sina döda.

Sedan dess har den fruktade sjukdomen utrotats, men nu fruktar ryska virologer att den snart kan komma tillbaka.

Smältande permafrost hotar att blotta liken på den 120 år gamla kyrkogården. Som zombier kan de komma upp till ytan igen, och med sig för de det fruktade smittkoppsviruset.

Smittkopps-DNA har hittats i lik

Virologernas rädsla är befogad. Nyligen härjade mjältbrand i Sibirien, efter att den varma sommaren hade fått renkadaver som var infekterade med mjältbrandsbakterier att tina ur permafrosten. Minst 90 personer blev inlagda och en tolvårig pojke avled.

Utredningsarbetet i kölvattnet på utbrottet av mjältbrand ledde till en finkamning av området. I ett kadaver fann forskare spår efter smittkoppor. Själva viruset hittades inte, men det fanns fragment av sjukdomens DNA, som i sig inte är farligt.

Nu fruktar man att värmen ska blotta fler lik – av både djur och människor – och att något av dessa kan bära på viruset.

Att inte vaccinera blir ödesdigert

Smittkoppsviruset kan inte behandlas. Offren täcks av intensivt kliande utslag, som utvecklas till varfyllda blåsor. I mellan 20 och 60 procent av fallen dör de drabbade.

Ett effektivt vaccin satte dock stopp för viruset, och det gjorde att WHO år 1980 kunde meddela att sjukdomen var utrotad.

Sedan dess har vaccinationen strukits från vaccinationsprogrammen, och därför kan ett utbrott bli stort och ödesdigert – vi har inte längre någon motståndskraft mot sjukdomen, och att bygga upp en resistens tar tid.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

103 minuter
Sjukdomar

Virus kan bota diabetes

12 minuter
Sjukdomar

Gåtfull sjukdom förlamar barn i USA

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj