Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare: Därför är Trumps coronacocktail livsfarlig

Den amerikanske presidenten Donald Trump lovordar malariamedicin som skydd mot coronaviruset. Men enligt en ny studie minskar preparatet COVID-19-patienters överlevnadschanser.

Shutterstock

Uppdatering: Den vetenskapliga publikationen The Lancet har återkallat studien. Detta på grund av att läkemedelsföretaget Surgisphere, som hade lämnat underlag till studien, har vägrat att göra all information tillgänglig för forskare så att studien skulle kunna referatgranskas med hänsyn till patienternas integritet. Det innebär att forskarna inte längre kan lita på uppgifternas riktighet.

"Jag har tagit det i en och en halv vecka. Allt jag kan säga är att jag hittills verkar okej."

Orden kommer från Donald Trump och medlet han pratar om är hydroxiklorokin – ett 60 år gammalt preparat som en kontroversiell fransk professor tidigare under pandemin föreslog skulle användas i förebyggande syfte mot det aktuella coronaviruset.

Men presidentens riktlinjer under coronakrisen har minst sagt varit omdiskuterade. Också lovordandet av hydroxiklorokin har bestridits av de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna som inte hittar några bevis för preparatets gynsamma effekt mot coronavirus.

Snarare tvärtom.

Var fjärde patient på Trumps cocktail dör

Nyligen publicerade den vetenskapliga tidskrift The Lancet en metaanalys av 96 000 inlagda coronaviruspatienters sjukdomsförlopp som bekräftar läkarnas kritik: Var fjärde smittad patient som behandlas med hydroxiklorokin och antibiotika – en kombination Trump rekommenderar – dör. I jämförelse dör en av elva som inte tar hydroxiklorokin och antibiotika.

© Shutterstock

Vad är hydroxiklorokin?

  • Används bland annat vid behandling av artrit och hudsjukdomar med påvisbar gynnsam effekt.
  • Utvecklades 1955 som ett mildare preparat än förgångaren klorokin, som användes i förebyggande syfte mot malaria efter andra världskriget.
  • Hydroxiklorokins effektivitet som malariamedicin minskar i takt med att malariaparasiter blir resistenta.
  • Tas i tablettform.

Därför dör fler av hydroxiklorokin

I studien i The Lancet ökar dödligheten markant bland de patientgrupper som tog hydroxiklorokin, det närbesläktade preparatet klorokin eller ett av dessa två i kombination med antibiotika.

Tidigare studier har visat att hydroxiklorokin kan resultera i en elektrisk störning där det tar längre tid för hjärtmuskeln att ladda om för varje hjärtslag – ett fenomens som kallas långt QT-syndrom. Störningen kan leda till hjärtflimmer – och det kan även vissa typer av antibiotika göra.

Harvardforskarna bakom den nya metanalysen konstaterar att risken för livshotande hjärtflimmer är 411 procent högre hos de patienter som tog hydroxiklorokin och antibiotika.

Detta kan förklara varför Trumps coronacocktail är en farlig mix för COVID-19-patienter.

Läs också:

Vaccineglas og kanyle mellem gummihandskeklædte fingre
Sjukdomar

Virus, kvicksilver eller rent gift? Här är receptet på ett vaccin

7 minuter
Sjukdomar

Allt du behöver veta om coronamutationer

7 minuter
Sjukdomar

Efter tillbakadragen studie: Försök med Trumps coronacocktail börjar om

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj