Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enkelsträng RNA – virus

Förbisett virusprotein gör vaccin effektivt mot mutationer

Coronavirusets ytproteiner har i princip fått all uppmärksamhet. Men ett djupare liggande protein kan bli hörnstenen i framtidens vacciner - och rädda oss från mutationer.

Shutterstock

Den första generationen av coronavacciner har en sak gemensamt: De så kallade taggproteinerna på viruspartiklarnas yta.

Men det är ett annat protein - nukleokapsid eller bara N - som mycket väl kan bli målet när forskare ska skräddarsy nästa generations vapen mot covid-19 - och öka motståndskraften mot mutationer.

Vad är ett virusprotein?

Virusprotein är viruspartikelns "skelettet" eller byggstenar som bland annat bildar virusets inre skal, yta och kommunikationskanaler till den omgivande miljön. Proteinerna bildas utifrån receptet i viruspartikelns rna. När viruspartikeln invaderar en värd lockar den värdcellerna att producera proteinerna - och kopierar på så sätt sig själv.

Protein öppnar en bakväg för att bekämpa virus

Vacciner fungerar genom att provocera en reaktion i kroppen som motsvarar att individen smittas med den sjukdom som vaccinet skyddar mot.

De nya coronavaccinerna innehåller en del av taggproteinet, antingen kopplat till ett annat ofarligt virus eller ett så kallat mrna, och lär på så sätt immunförsvaret att känna igen verkliga coronaviruspartiklar.

Immunförsvaret upptäcker dock alla proteiner som utgör virusets struktur. Därför kan ett vaccin teoretiskt sett byggas kring varje protein.

Coronaviruset består av fyra primära proteiner:

Dyk ned i coronavirusets anatomi

1 / 4
1234
Ett tvärsnitt av en coronaviruspartikel med rna och samtliga proteiner synligt.
© Shutterstock

N-proteinet har inte varit i forskningens fokus eftersom ett vaccin baserat på N inte i sig förhindras infektion. Syftet med proteinet är att packa in virusets arvsmassa, eller rna, och egentligen inte att ingå i smittöverföringen från cell till cell.

Men en ny studie av molekylärbiologer vid Cambridge University har visat att N-proteinet i andra virus fångas upp av en receptor inne i cellerna som heter TRIM21. Receptorn bildar N-proteiner på cellens yta, som immunförsvarets T-celler upptäcker och bekämpar.

Kroppens försvar spårar med andra ord upp N-proteinerna och attackerar och oskadliggör därefter coronaviruset i kroppen.

🎬 Få den snabba förklaringen på hur ett vaccin fungerar:

N-protein-vaccin kan rädda oss från mutationer

Flera av mutationerna i SARS-CoV-2 har återfunnits i det välkända taggproteinet, och det har skapat en rädsla för att vaccinerna så småningom blir overksamma mot viruset.

Men om forskarna börjar målinrikta vaccinerna mot N-proteinet istället för taggproteinet skulle de kunna motverka hotet om mutationer och stärka kroppens försvar mot coronavirus av flera skäl:

  • N-proteinet är mer stabilt och har färre mutationer än taggproteinet.
  • N-proteinet ger upphov till en större produktion av antikroppar än övriga proteiner.
  • N-proteinet är avgörande för att aktivera immunförsvarets T-celler, som angriper invaderande virus.

Forskarna beräknar också att N-proteinets likhet med andra virus kan innebära att ett vaccin även skyddar mot exempelvis SARS och MERS.

I dagsläget finns det ett vaccin under utveckling som involverar N.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

38 minuter
Coronavirus mondkapje
Sjukdomar

Överraskande upptäckt: Barn kan bilda antikroppar utan att ha smittats av corona

7 minuter
Sjukdomar

Allt du behöver veta om coronamutationer

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj