Shutterstock
Kvinde ser fake news om coronavirus.

Felaktiga uttalanden sprider sig som coronaviruset

Du ska inte dricka blekmedel eller smörja in näsborrarna med ättika. Halvsanningar, självutnämnda coronaexperter och livsfarlig information bubblar på sociala medier. Vi har samlat dem här så att du vet vad du kan förvänta dig - och vad som är falskt.

Råden från bedragare sprider sig som själva coronaviruset.

Ett av de mest innovativa är att du ska dricka blekmedel eller smörja ättika i näsborrarna för att bli mer resistent mot sjukdomen.

I Indien påstår en politiker kiss och bajs från kor kan bota corona och i Frankrike har regeringen tvingats dementera för landets invånare att kokain inte hjälper mot viruset.

Andra konspiratoriska rykten på internet säger att det är testförsök av 5G-nätverket som har gjort att sjukdomen bröt ut - eller att den kinesiska regeringen ligger bakom, och att viruset beror på en läcka från ett hemligt biovapen-laboratorium i Wuhan.

Inget av detta är sant (så nej, kokain hjälper inte).

Men mellan många av foliehattsråden döljer sig en del information som vid ett första ögonkast ser ut att stämma - men som inte är tillräckligt vetenskapligt underbyggd. Eller så är de helt fel.

C-vitamin håller coronaviruset borta

C-vitamin hjälper inte mot coronavirus.
© Shutterstock

Många filmer från influencers och artiklar som säger att C-vitamin stärker immunförsvaret (och därför förebygger och behandlar coronaviruset) har sett dagens ljus.

Gemensamt för dem är att de inte är baserade på vetenskap. Ännu, i alla fall.

Det stämmer att askorbinsyra - mer känt som C-vitamin - har en avgörande roll för vårt immunförsvar: Särskilt när det handlar om underhåll av skelett, muskler, slemhinnor och hud. Det stämmer också att C-vitamin kan lindra förkylningssymptom, antyder forskning.

Det finns dock inga som helst bevis för att C-vitamin kan förebygga eller behandla coronavirus.

Ett pågående försök på Zhongnan Hospital i Wuhan i Kina testar just nu om C-vitamin kan ha en effekt om mängderna är tillräckligt stora och om det ges intravenöst.

Rökare klarar sig bättre

Cigaretter hjälper inte mot corona.
© Shutterstock

Det låter inte trovärdigt.

Trots det finns det studier som pekar på att en majoritet av de smittade på sjukhusen är personer som aldrig har rökt.

Men det finns flera "blinda fläckar" i dessa studier. En av dem är att storrökare (de som rökt mer än 20 cigaretter sedan tonåren) sällan blir så gamla och därför inte figurerar bland de äldre corona-smittade patienter som är inlagda på sjukhus.

Medan dödligheten för 80-åriga personer som aldrig har rökt är 28,2 procent är dödligheten hela 62,7 procent för 80-åriga storrökare visar en studie baserad på 40 000 deltagare.

En annan studie visar också att fler män än kvinnor i Kina dör av viruset. Forskarna drar slutsatsen att det oskiljaktigt hänger ihop med det faktum att fler kinesiska män än kvinnor röker.

Masker: Detta är ett säkert val

Masker fungerar endast om du är smittad av corona.
© Shutterstock

Masken, som blockerar mun och näsa, har blivit en skrämmande konkret symbol för det världsomspännande coronaviruset.

Men det finns inte många bevis på att den överhuvudtaget har någon effekt, skriver New York Times.

Tvärtom kan den förvärra situationen ytterligare eftersom människor går runt med ett "bakterie-bandage" som de rör med fingrarna varje gång de ska klia sig på näsan eller tala i telefon.

Om du är smittad av coronavirus - eller snorar och nyser - kan det bara en bra idé att begränsa smittmöjligheterna med en mask, rekommenderar WHO.

För läkare och sjukvårdspersonal är det en bra idé att bära mask. Läkare har också tillgång till bättre masker än dem du hittar på byggmarknaden - eller dem som du kanske har försökt att tillverka själv hemma (ja, det är det vissa som gör).

Alkohol hjälper

© Shutterstock

Nej. Alkohol får inte bort coronaviruset. Oavsett mängd och procent.

"Alkohol kan döda viruset" är ett rykte som florerar i Iran. Därför har nu alkoholförgiftning har lett till att 44 människor dött. Det sägs att sprit - precis som handsprit - dödar coronaviruset.

Handsprit som har en alkoholprocent på mellan 60-80 procent kan döda coronaviruset eftersom alkoholen löser upp virusets skyddande fettmembran. Men vanlig alkohol, som ofta är 40 procent - eller hemmagjord så kallad månskensalkohol som är det som säljs på den svarta marknaden i Iran - fungerar varken behandlande eller förebyggande.

Det har ännu inte forskats på alkoholens inverkan på coronavirus. Men en äldre studie pekar på att personer som dricker mycket och ofta är mer benägna att få förkylningar än personer som inte gör det.

Det beror troligtvis på att stora mängder alkohol sänker nivån av antigen-specifika lymfocyter - så kallade T-celler – påpekar en studie från 2015.

T-celler, som finns i blodet och lymfvävnaden, är ansvariga för bildandet av antikroppar. De attackerar och dödar också de celler i kroppen som är skadade eller muterade exempelvis på grund av en virusinfektion. Så stora mängder alkohol kan visa sig ha helt motsatt effekt än avsett.

Det måste finnas någon medicin som kan utrota coronaviruset

© Shutterstock

Det gör det möjligtvis. Men enligt WHO kan varken nässpray, antibiotika eller någon annan form av medicin bota coronaviruset.

Det finns dock ett antal mediciner som undersöks eftersom de kan ha en lindrande effekt.

Längst fram vid medicinfronten för redan smittade personer är Gilead Science med sitt "remdesivir".

Preparatet utvecklades först till personer med ebola, men kan visa sig fungera på patienter med coronavirus - och har nu testats på en amerikan med goda resultat.

Senare denna månad kommer Gilead rekrytera 1 000 patienter för att fastslå om fler injektioner med deras vaccin kan slå ned viruset skriver vetenskapsmediet Stat.

Utöver det står ett flertal läkemedelsföretag i kö för att komma först med ett vaccin mot corona.