Ebola i Afrika

Ebola lurar i tidigare smittade

Ebola har skördat tre offer i DR Kongo. Experter tror att infektionen beror på rester från det stora utbrottet mellan 2018 och 2020.

Det dödliga ebolaviruset hotar återigen människorna i Demokratiska republiken Kongo.

Sedan början av oktober har fem personer smittats av det fruktade viruset och tre av dem har dött.

Enligt experter beror den nya smittan på rester av infektioner som har överlevt i sperma från tidigare smittade män från det stora utbrottet mellan 2018 och 2020.

Ebola lurar i sperma

Ebola har härjat särskilt i Västafrika vid flera tillfällen.

Under 2014 smittades nästan 29 000 människor av viruset och över 11 000 personer miste livet. Mellan 2018 och 2020 slog viruset till igen på allvar och dödade nästan 2 300 personer, medan ytterligare cirka 1 000 smittades.

Alltsedan det dödliga utbrottet 2014 har forskare hållit ett öga på ebolaviruset.

Det är extremt svårt att bli av med helt och hållet, och det dyker upp igen med jämna mellanrum och slår till med smitta och död.

Illustration av tråd av ebolavirus

Ebola är ett så kallat filovirus. Denna farliga familj av virus är uppkallad efter deras trådliknande form (filum är latin för 'tråd'). Inuti det avlånga fettlagret finns en rna-sträng som instruerar värdcellen att kopiera viruset. När viruset väl har trängt in i tillräckligt med celler förlamar det immunförsvaret och dödar patienten – om sjukdomen inte behandlas.

© Shutterstock

Forskarnas teori har länge varit att viruset hoppar från döda djur – i synnerhet från fladdermöss, precis som coronaviruset – till människor och att nya smittkedjor uppstår.

En dna-studie av virus från tolv olika ebolapatienter visar dock att viruset tydligen kan ligga i dvala i dna:t hos tidigare smittade. Forskarna pekar i synnerhet ut sperma från manliga smittade personer som en favoritplats för viruset att ligga och vänta på en ny värd att smitta.

Virus dödar med inre blödningar

Ebola-hemorragisk feber (blödarfeber) är det egentliga namnet på sjukdomen som orsakas av ebolaviruset.

Det tar vanligtvis cirka tio dagar från det att viruset tränger in i kroppen tills symtomen börjar visa sig.

Blödarfebern visar sig först som en influensaliknande infektion med feber, muskelvärk, huvudvärk, buksmärtor och ont i halsen.

Värre är dock att sjukdomen även kan orsaka blödningar i de inre organen och stora vätskeförluster, som i slutändan kan leda till döden.

Vacciner förhindrar ny katastrof

Ebolautbrott i Västafrika har resulterat i höga dödssiffror – mellan 60 och 90 procent.

Det beror till stor del på brist på bra behandlingsmöjligheter i närområdena och att det fram till 2019 inte fanns något godkänt vaccin mot viruset.

Lyckligtvis finns det nu två vacciner på marknaden som hälsomyndigheterna snabbt ger kontakterna till de smittade. Det gör det möjligt att stoppa smittkedjorna innan en katastrof som utbrotten 2014 och det mellan 2018 och 2020 rullar på igen.